Stratejik Liman Hudeyde Yeniden Açıldı

Husilerin kontrolündeki ElHudeyde, altı gün aradan sonra açılarak, insani yardım ve ticari mal taşıyan gemilerin girişine izin verildi.

Yemen'in Kızıldeniz kıyısındaki en önemli limanlardan Hudeyde'nin, insani yardım ve ticari ürün taşıyan gemilerin geçişi için altı gün aradan sonra yeniden açıldığı bildirildi.

Husilerin kontrolündeki stratejik El-Hudeyde Limanı'ndaki yetkililerden alınan bilgiye göre, Cibuti'de görev yapan Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Kontrol ve Denetleme Mekanizması, altı gün aradan sonra insani yardımlar ve ticari gemilerin Hudeyde Limanı'na girişi için yeniden izin belgesi çıkardı.

Cibuti'deki BM Kontrol ve Denetleme Mekanizması, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına "kaçak silah sevkiyatını" engellemek amacıyla Yemen'e hareket eden gemileri denetliyor.

İlerleyen saatlerde ilk geminin, El-Hudeyde ve Husilerin denetimi altındaki daha küçük yerel bir liman olan Salif'e bağlı El-Gatıs'a gireceği ve sonrasında yüklerin boşaltılacağı tahmin ediliyor.

BM Suudi Arabistan Temsilciliği de yayımladığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'de hükümetin kontrolündeki limanları, 24 saat içerisinde yeniden açacağını duyurmuştu.

Ülkenin batısında, Kızıldeniz kıyısındaki en önemli ve en büyük limanlardan Hudeyde, BM'nin açıklamasına göre, ülkeye dışarıdan gelen emtia ve yardım malzemelerinin yüzde 75'ini karşılıyor. Hudeyde iline bağlı liman, 2014'ün son aylarından bu yana Husilerin denetimi altında bulunuyor.

Kaynak: AA