Sağlık Ekipleri Irak İçin Göreve Hazır

Van İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Hizmetler Şube Müdürü Halis Gökyer, Irak’taki deprem sonrası müdahale için 53’ü uzman hekim, yaklaşık 100 uzman ekibin hazır beklediğini bildirdi.

Sağlık Ekipleri Irak İçin Göreve Hazır
Irak-İran sınırında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden sonra Van İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Hizmetler Şube Müdürlüğü, UMKE ve uzman hekimlerden oluşan yaklaşık 100 kişilik uzman ekip, bölgeye gitmek üzere hazır bekliyor. Konu ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren 112 Acil Hizmetler Şube Müdürü Halis Gökyer, dün akşam saat 21.18’de Irak’ın Süleymaniye kentinde 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini hatırlatarak, “Meydana gelen depremde Van olarak 40 dakika içerisinde 50 UMKE’ciye ulaştık. 5’er kişilik 10 tim, yani 50 kişiyle hazırız. Bu arkadaşlarımızın tamamı aktif durumda. 8 şişme çadırımız, özellikle içerisinde tıbbi müdahale yapılabilecek sedyesi olan, tıbbi malzemeleri bulunan çadırlar var. 3 lojistik UMKE aracı, 3 ambulans, 4 yataklı ambulansımız olmak üzere sahra ünitemiz aktif durumdadır. Van olarak koordinatör iliz. Çevre illerde de 6 UMKE ekibi hazır bekliyor. Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda bekliyoruz. Bölgeye hizmet vermek için araçlarımız ile birlikte bekliyoruz” dedi.



Pasaportlu doktorlar hazır bekletiliyor

Van’daki hastanelerde görev yapan ve pasaportu olan 53 uzman hekimin hazır halde beklediğini ifade eden Gökyer, “112 Acil ve UMKE olarak hazır ve faal durumda bekliyoruz. Van İl Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi (SAKOM) birimimizde günde 3 kişi nöbet tutmakta, bu birimimizde de aktif olarak AFAD, karayolları ve Bakanlık ile koordineli şekilde çalışmalarını yürütmektedir. 2011 Van depreminde Irak bizi yalnız bırakmadı, biz de bu depremde onları yalnız bırakmayacağız" diye konuştu.

2015 yılında Kuzey Irak’ta, terör örgütü DAEŞ’in saldırısından etkilenen insanlara yardım etmek için UMKE ve AFAD olarak oraya gittiklerini ifade eden UMKE personeli, "Orada 15 bin kişilik bir kamp kurduk. 3 ay boyunca hizmetlerimiz sürdü. Konteyner kentten çadır kente bütün sağlık hizmetleri için yanlarında bulunduk. Kuzey Irak halkı da 2011 Van depreminde bizlere çok yardım etmişti, bizleri yalnız bırakmamıştı. Sağlık ekipmanı açısından, çadır açısından, maddi açıdan sürekli yanımızda oldular. Bizler de yaşadıkları bu acı depremden dolayı onları yalnız bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA