Op. Dr. Ecel Açıklaması 'Mıknatısla Gözünü Tedavi Eden Var'

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Ecel, göz kazalarında ‘metali çıkarmak için mıknatıs kullanma’ ve ‘baz madde temasında asit damlatma’ gibi vakalara tanık olduklarını söyledi.

Op. Dr. Ecel Açıklaması 'Mıknatısla Gözünü Tedavi Eden Var'
Tarsus’taki Medical Park Hastanesi’nde görev yapan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Ecel, İçel-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir lisesinin öğrencilerine seminer verdi. Mesleki eğitim sırasında ya da işyerinde yaşanabilecek ve gözü etkileyecek iş kazalarıyla ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaşan Op. Dr. Ecel, doktor dışında kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini anlatırken ilginç bir örnek vererek, “Demir keserken göze saplanan metal parçacığının mıknatıs yardımıyla çıkarıldığına bile tanık olduk” dedi.



Asit damlatan oluyor

Mahmut Ecel, metali gözden mıknatısla çıkarmanın ilk anda ‘mantıklı’ görülebileceğini ancak bu işlemin göze ciddi hasar verdiğini belirterek, “Oysa aynı hasta bir göz uzmanı doktora gitseydi, en fazla 10-15 saniye içinde o metal göze zarar vermeden çıkarılırdı” diye konuştu.

Op. Dr. Ecel, bazı kimyasal madde temaslarında da benzeri müdahalelere tanık olduğunu belirtti.

Op. Dr. Ecel, “Göze asit teması olduğunda, etkisini öldürmek için ‘baz’ madde damlatıldığını ya da tam tersine baz teması olduğunda asit damlatıldığını da gördük. Bunda da ilk bakışta bir mantık varmış gibi görünüyor ancak böyle bir uygulama gözün kör olmasına yol açabiliyor” diye konuştu.



Hemen doktora gidin

Mıknatıs ve asit gibi örneklere sık rastlanmasa da birçok vakada kaza geçiren kişiler ya da çevresindekilerin kağıt, peçete ve mendil gibi araçlar kullanarak, göze batan ya da saplanan nesneleri, kimyasal maddeleri çıkarmaya çalıştığını anlatan Op. Dr. Ecel, “Gözle ilgili kazalarda kesinlikle doktor dışında kimse müdahale etmemeli. Yapılacak en doğru şey gözü bol suyla yıkayıp ardından kapatarak, hızla bir hastaneye gitmek. Birçok önemli vakada doktor müdahalesi gözün kurtulmasını sağlıyor. Ancak kişinin kendisinin ya da çevresindekinin müdahalesi, körlüğe varan sonuçlar doğurabiliyor” dedi.



Koruyucu gözlük önemli

Op. Dr. Mahmut Ecel, koruyucu gözlük takılmasının öneminin de altını çizerek, “Basit bir iş güvenliği önlemiyle, yani koruyucu gözlük takarak, gözünüzün kör olmasını ya da hasar görmesini engelleyebilirsiniz. Çalışırken gözlük takma alışkanlığını şimdiden kazanın. Gözünüz bozuksa, numaralı iş güvenliği gözlüğü yaptırabilirsiniz. Böylece hem işinizi kolayca yapar hem de gözünüzü tehlikelerden korursunuz” şeklinde konuştu.

Organize Sanayi Bölgesi Kültür Merkezi’nde yaklaşık 300 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen seminerde Op. Dr. Mahmut Ecel, sunumunun ardından soruları da yanıtladı.
Kaynak: İHA