Lübnan Başbakanı Hariri'nin İstifası

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, istifasını sunan Başbakan Hariri'nin 'yakında ülkesine döneceğine' ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, istifasını sunan Başbakan Said Hariri'nin "yakında ülkesine döneceğine" ilişkin açıklamasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Avn, Hariri'nin "yakında ülkesine döneceğine" ilişkin beyanatından memnun olduğunu belirterek, istifa nedenleri ve şartlarının yanı sıra ele alınması gereken durumlar ve endişeleri görüşmek üzere Hariri'nin dönüşünü beklediğini kaydetti.

Avn, ayrıca Suudi Arabistan'daki Hariri'nin durumundaki belirsizliği açıklığa kavuşturmak için Lübnan'ın yürüttüğü ulusal diplomasi kampanyasının olumlu sonuçlar verdiğini kaydetti.

Hariri'nin ülke dışında iken istifasını sunmasının ardından Lübnanlıların sergilediği kenetlenme halinin, ulusal birliği koruduğuna dikkati çeken Avn, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Lübnan egemen, bağımsız ve diğer dünya devletleri gibi kararlarında özgür bir ülkedir. Lübnan, güvenlik ve siyasi istikrarın devam etmesi konusundaki isteği ile kararlarına, egemenlik adımlarına ve işlerine müdahale edilmesine izin vermeyeceğini yineliyor."

Lübnan'ın istifa eden başbakanı Hariri, dün Riyad'dan katıldığı bir televizyon programında, "ülkesine yakında döneceğini ve istifası ile ilgili anayasal gereklilikleri yerine getireceğini" söylemişti.

Saad Hariri, kurduğu hükümetin güvenoyu almasının üzerinden bir yıl geçmeden 4 Kasım'da, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" belirten Hariri, "kendisine suikast düzenlenebileceği endişesi taşıdığını" kaydetmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Hariri'nin istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hariri'nin şu an bulunduğu şartlardan dolayı endişeliyiz. Kendisi Lübnan'a dönmeli ve istifa gerekçelerini açıklamalıdır. Bunu yapmadığı sürece istifası geçerli değildir." ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA