İstanbul Barosu'ndan Öldürülen Avukat Kudbettin Kaya İçin Açıklama

İstanbul Barosu başkanı ve bir grup avukat, geçtiğimiz günlerde bir restoranda uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen avukat Kudbettin Kaya için basın açıklaması yaptı. Avukat Kaya’nın bir sanığı savunduğu için öldürüldüğünü söyleyen İstanbul Barosu başkanı Mehmet Durakoğlu, “Bağıra bağıra, açıklana açıklana, duruşma zabıtlarına geçirilen bir cinayetin mutlaka aydınlatılması gerekiyor” dedi.

İstanbul Barosu'ndan Öldürülen Avukat Kudbettin Kaya İçin Açıklama
Ergenekon Davası sürecinde yargıyı etkilediği iddiasıyla dönemin savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla tutuklanan ve beraat eden Avukat Kudbettin Kaya, 31 Ekim 2017 akşamı Bakırköy’de ailesiyle gittiği balık restoranında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve bir grup avukatın katılımıyla, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde avukat Kudbettin Kaya için basın açıklaması yapıldı. Grup adına açıklama yapan Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu sözlerine, “Bu ilk avukat ölümü değil ve maalesef biliyoruz ki son avukat ölümü de olmayacak” diyerek başladı.

Avukat Kaya’nın bir sanığı savunduğu için öldürüldüğüne dikkati çeken başkan Durakoğlu, “Bu ülkede avukatların yaptıkları işi müvekkilleriyle özdeşleştiren, avukatların yaptıkları işi yargılama sırasında bir türlü kavrayamayan, avukatları da sanki kendi sorunlarının temelinde bulunuyormuş gibi gören anlayış, işi cinayete kadar götürebiliyor. Üstelik bu cinayet ‘Geliyorum’ diyerek yapılan bir iş. Avukat Kudbettin Kaya, sadece bir avukat olduğu için, sadece bir sanığı savunduğu için öldürüldü. Öyle olacağını da maalesef biliyordu. Üstelik bunu bir süre önce girdiği duruşmada zapta geçirtmişti. ‘Ben bir sonraki duruşmada olmayabilirim, ya birisi beni öldürecek ya da meşru müdafaa hakkımı kullanarak ben böyle bir şey yapacağım’ demişti. Bağıra bağıra, göz göre göre gelen bir cinayetten söz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Biz taraf değiliz”

Avukatlar olarak kendilerini müvekkilleriyle özdeşleştirmemeye özen gösterdiklerini kaydeden Durakoğlu, “Toplumun da, karşımızda bulunan insanların da bunu anlamasını bekliyoruz. Avukatlar olarak hiçbir zaman tartışmanın direkt tarafı değiliz. Biz yargılamanın yargılama olmasını sağlayabilmek için savunma görevini yerine getiren insanlarız. Bir tarafın yanında yer alıyor olmamız taraf olmamız anlamına gelmiyor. Herkesin bu tavrımızı ve mesleğimizi anlamasını bekliyoruz. Bu cinayet artık mutlaka aydınlatılması gereken bir önem kazandı. Bağıra bağıra, açıklana açıklana, duruşma zabıtlarına geçirilen bir cinayetin mutlaka aydınlatılması gerekiyor. Biz avukatlar olarak böyle bir katlin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirildiğinin en kısa sürede aydınlatılması için bu işin peşinde olacağız. Bunun artık gelişen süreç itibariyle, özellikle de emniyet güçleri için çok önemli bir sınav olacağını söylemeye çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA