Gürültü Azalınca Öğrencilerin Başarısı Arttı

UÜ Eğitim Fakültesince gürültü kirliliğine dikkati çekmek amacıyla ilk ve ortaokullarda yürütülen TÜBİTAK projesiyle öğrencilerin başarı yüzdelerinin arttığı belirlendi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bulunuz:'Gürültünün azaltılması, akademik başarıya da olumlu yansımıştır. 'Sessiz, sakin, sükunetli okul, sağlıklı, başarılı mutlu öğrenciler' sloganının okullarda hayata geçirilmesine acilen ihtiyaç vardır'

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesince hazırlanan "Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi" projesinin uygulandığı ilk ve ortaokullarda öğrencilerin başarı yüzdelerinin arttığı tespit edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Bursa'daki bazı okullarda 3 yıl önce gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlatılan TÜBİTAK projesi kapsamında okullarda melodili zil sesleri "ding-dong" ile değiştirilerek, zil sayısı ve süresi kısaltıldı.

Daha sonra öğrencilerin gürültü konusunda farkındalık ve duyarlılığını artıracak eğitim uygulamaları hayata geçirildi. Bu çerçevede özel tasarlanmış afişler okulun giriş ve koridorlarına asıldı. Fen, matematik, Türkçe, resim gibi derslerin içinde gürültü konusu derse uygun hale getirilerek işlendi. Öğrencilere gürültü konusunda drama yaptırıldı, animasyon çizgi filmler izletildi ve sunumlar gösterildi.

Dönem sonunda da öğrencilerin gürültü konulu resim yapmaları, yazılar ve şiirler yazmaları istendi. Ortamdaki gürültü seviyesini ölçerek sesli ve görsel uyarı veren "gürültü radarı" ise öğretmenlere tanıtıldı. Projenin uygulandığı 2 okuldaki öğrencilerin başarı yüzdesinde ise önemli oranda artış görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, gürültü kirliliğinin işitme sağlığına verdiği zararların dışında 35 kritik olumsuz etkisinin olduğuna dikkati çekti.

Bulunuz, gürültünün dikkat dağınıklığı, öğrencilerin okuma-yazma öğrenme süresini uzatma, okuduğunu anlama güçlüğü, düşünme gücünü zayıflatma ve problem çözme becerilerini azaltma gibi sorunlara yol açtığını belirterek, şunları kaydetti:

"Projenin uygulandığı okullarda gürültü kirliliğinin kontrol edilmesine ilişkin farkındalığı içeren çeşitli seminerler verildi. Projenin sonuçlarının hissedildiği 2016 ve 2017 yıllarındaki TEOG başarıları karşılaştırıldığında, proje okullarından Dilek Özer Ortaokulunda yüzde 10,16, Sadettin Türkün Ortaokulunda da yüzde 10,06'lık bir başarı artışı görülmüştür. Gürültünün azaltılması akademik başarıya da olumlu yansımıştır. 'Sessiz, sakin, sükunetli okul, sağlıklı, başarılı mutlu öğrenciler' sloganının okullarda hayata geçirilmesine acilen ihtiyaç vardır."
Kaynak: AA