Güneydoğu'da Hububat Ve Bakliyat İhracatında Hedefler Yakalandı

Geçen sene ocakekim döneminde 1 milyar 660 milyon 432 bin dolar olan hububat bakliyat ihracatının bu yıl aynı dönemde 1 milyar 688 milyon 108 bin dolara yükseldi Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Altunkaya:'Yılın on aylık diliminde 153 ülkeye ihracat gerçekleştirerek hedeflerimizi yakaladık'.

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, "Yılın on aylık diliminde 153 ülkeye ihracat gerçekleştirerek hedeflerimizi yakaladık." dedi.

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları ve Mamulleri İhracatçılar Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 2017'nin ocak-ekim döneminde 1 milyar 688 milyon 108 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumları ve mamulleri ihracatı yapıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altunkaya, ihracatın geçen senenin ocak-ekim dönemine göre yüzde 1,7 arttığını belirtti. Geçen sene 1 milyar 660 milyon 432 bin dolarlık ihracata imza attıklarını anımsatan Altunkaya, bu yılın aynı döneminde rakamın 1 milyar 688 milyon 108 bin dolara yükseldiğini belirtti.

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumları ve mamulleri ihracatının 10 ay sonunda 5 milyar 243 milyon 611 bin dolara ulaştığını anlatan Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yüzde 32,2 payla Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumları ve mamulleri ihracatında ilk sırada yer aldığına değindi.

Altunkaya, ihracatı artırmak için çalıştıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye’nin en fazla ihracatını biz yapıyoruz ama bunun devam edilebilir olması için mevcut pazarlarımızdaki payımızı etkin bir şekilde artırırken yeni pazarlara da ulaşmak zorundayız. Yılın on aylık diliminde 153 ülkeye ihracat gerçekleştirerek hedeflerimizi yakaladık. Bölge olarak dünyanın farklı kıtalarına ihracat yapıyoruz. Hangi bölgenin hangi ürünlere daha çok ihtiyaç duyduğunu analiz ediyoruz. Bugün Irak’tan Angola’ya, Cibuti’den Kanada’ya kadar geniş bir yelpazeye ürün satabiliyoruz."

Bölge ihracatında buğday ununun en çok ihraç edilen ürün olduğuna dikkati çeken Altunkaya, "10 ayda 449 milyon 281 bin dolarlık buğday unu ihracatı yaptık. Bu ürünü 260 milyon 825 bin dolarla makarna ve 258 milyon 660 bin dolarla bitkisel yağ izledi." ifadelerini kullandı.

Altunkaya, ihracatta Ortadoğu ülkelerinin öne çıktığını vurgulayarak, bu bölgeye 10 aylık dilimde 1 milyar 274 milyon 250 bin dolarlık ihracat yapıldığını anlattı.

Ortadoğu'yu, 303 milyon 704 bin dolarla Afrika’nın takip ettiğini aktaran Altunkaya, çalışmalarda ihracatın az olduğu bölgelere ağırlık verdiklerini ve gelecek dönemlerde bu bölgelerin ihracatının da artmaya başlayacağına inandıklarını kaydetti.
Kaynak: AA