Dünya Diyabet Günü

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.

Güner, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılki temanın "Kadınlar ve Diyabet", sloganın ise "Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımız" olduğunu belirtti.

Diyabet hastalığına yakalanmış 199 milyonun üzerinde kadın bulunduğunu vurgulayan Güner, şunları kaydetti:

"Bu sayının 2040 yılına kadar 313 milyona yükseleceği tahmin edilmektedir. Diyabet küresel olarak kadınlarda dokuzuncu ölüm nedenidir ve yılda 2,1 milyon ölüme neden olmaktadır. Dünyada her yedi doğumdan biri gebelik diyabetinden etkilenmektedir. Uluslararası Diyabet Federasyonu 2015 yılında 20,9 milyon (yüzde 16.2) canlı doğumun gebelikte yüksek kan şekeri düzeyi ile gerçekleştiğini tahmin etmektedir.

Ailesinde diyabet geçmişi olan, şişman, daha önceden gebelik diyabeti geçirmiş, 35 yaş sonrası gebe kadınlarda diyabet görüle riski daha fazladır. Gebe kadının gebeliğin 24-28. haftaları arasında gestasyonel diyabet testi yaptırması erken müdahale açısından önemlidir. Gebelik süresince görülen diyabet, kan basıncını yükselmesine (hipertansiyon) ve iri bebek (doğumda güçlük yaratacak derecede 4500 gramın üzerinde) doğmasına, bebekte ve annede bazı sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu nedenle erken dönemde tanı ve doğru tedavi hem bebeğin hem de annenin sağlığını koruyacaktır."

Güner, obezite ile diyabet arasında sıkı bir ilişki bulunduğuna dikkati çekerek, açıklamasında, "Karın bölgesindeki yağlanma arttıkça insülin direnci oluşmaktadır. İnsülin direnci kadınlarda tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kadınların menopozdan sonra elma tipi olarak tanımlanan şişmanlık ile karşı karşıya kalmaları onları diyabet ve kardiyovasküler hastalık tehdidi altında bırakmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA