'Benim Yazılı Emrim Var Yolu Açın'

Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yer aldığı 28'i tutuklu 428 sanığın yargılanmasına Adana'da devam edildi Savunması alınan tutuksuz sanık H.T. 15 Temmuz gecesi Ali Osman Gürcan'ın konvoyun önünü kapatan polislere yönelik 'Benim yazılı emrim var yolu açın' dediğini ileri sürdü Mahkeme heyeti, önceki celselerde savunması alınan 4 eski subayı, yurt dışına çıkış yasağı getirerek tahliye etti

Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yer aldığı 28'i tutuklu tutuklu 428 sanığın yargılanmasına Adana'da devam edildi.

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince sanık sayısının fazla olması nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesindeki 375 kişi kapasiteli 420 metrekarelik mahkeme salonunda görülen duruşmaya 20'si tutuklu eski rütbeli asker, 35'i tutuksuz uzman çavuş olmak üzere toplam 55 sanık ve avukatları katıldı.

Mahkemede savunması istenen tutuksuz sanık Uzman Çavuş H.T, 15 Temmuz gecesi tugay karargahından hareket eden askeri konvoyda bulunduğunu belirterek, "Bizim önümüzde bir tane ünimog tipi askeri araç ve kobra vardı. Zaten polisler ön tarafta TOMA ile yolu kapatmışlardı. Sonra Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan'ın içinde bulunduğu kobra geldi ve bir anda kargaşa çıktı. Tugay Komutanı sert bir şekilde polislerle tartışıyordu. Polisler yolu açmayınca Ali Osman Gürcan, 'Benim yazılı emrim var yolu açın' dedi. Bildiklerim tanık olduklarım bunlardan ibarettir. Ben bu terör örgütünün üyesi değilim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

- "O kadar acele ettirdiler ki mühimmatımı bile takamadım"

Duruşmada savunması alınan tutuksuz sanık Uzman Çavuş İ.D. ise o gece 15 dakika içinde hazır olmaları yönünde emir verildiğini ve Cudi Dağı'na operasyon yapılacağı yönünde söylentilerin olduğunu ifade etti.

Ünimog tipi askeri araçlarla yola çıktıklarını ifade eden sanık İ.D. "15 Temmuz gecesi o kadar acele ettirdiler ki mühimmatımı bile takamadım. Konvoyun ön tarafında neler oldu görmedim. Darbeye teşebbüs dahi etmedim. Ben bu FETÖ/PDY terör örgütü üyesi değilim. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum." dedi.

- "Komutanım sıkıyönetim nedir?"

İhraç edilen tutuklu sanık eski Üsteğmen E.A. ise tugay içtima alanında askeri personelin toplandığını ve personelin kendisine "sıkıyönetim ilan edildi" şeklinde beyanlarının olduğunu aktardı.

O sırada kendisine bir askerin "Komutanım sıkıyönetim nedir?" şeklinde soru yönelttiğini dile getiren sanık E.A. "Ben de o askere sıkıyönetim adından da anlaşılacağı üzere yönetimin sıkı hale gelmesi anlamına gelir dedim. Kesinlikle iddianamede belirtildiği gibi askerlere 'Kesin bir sıkıyönetim ilan edildi. Artık asker yönetimi ele aldı' gibisinden sözler sarf etmedim. Ben FETÖ/PDY terör örgütü üyesi değilim. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum." diye konuştu.

Tutuklu sanık eski Yüzbaşı K.S. ise 15 Temmuz gecesi arkadaşlarıyla "Survivor" adlı programı izlediklerini ve televizyonda geçen alt yazıdan sonra darbe girişiminden haberdar olduklarını iddia etti.

İlerleyen saatlerde Jandarma Genel Komutanlığında görevli Arif Çetin paşanın bir televizyon kanalına bağlanarak, "Asker içindeki bir grup kalkışma girişiminde bulunuyor. Bütün jandarma birlikleri kesinlikle kışlasından dışarı çıkmasın." şeklindeki açıklamasını izlediklerini ifade eden sanık K.S. üzerine atılı suçlamaları reddederek tahliyesini ve beraatini talep etti.

Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliye ya da beratlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, önceki celselerde savunmaları alınan tutuklu sanık eski subaylar A.B, Ö.E. B.E. ve F.A''nın yurt dışına çıkış yasağı getirerek tahliyesine karar verdi. Heyet, diğer sanıkların savunma yapması için duruşmayı 27 Kasım'a erteledi.

Kaynak: AA