7. Malatya Uluslararası Film Festivali Engelleri Aştı

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivalinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda kalan çocuklara özel gösterimler ve engellilerin engellerini aşarak diğer seyircilerle birlikte hem katılma hem de izleme fırsatı bulacağı programlar yer alıyor.

7. Malatya Uluslararası Film Festivali Engelleri Aştı
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen ve geçtiğimiz hafta sonu açılışı yapılan Malatya Uluslararası Film Festivali, konuklarının ve seyircilerinin beğenisini toplayan etkinlikleri ile göz dolduruyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlarda kalan çocuklara özel gösterimlerin ve engellilerin engellerini aşarak diğer seyircilerle birlikte hem katılma hem de izleme fırsatı bulacağı programların yer aldığı 7. Malatya Uluslararası Film Festivali’ne destek olmak üzere kendisi de Malatyalı olan Türkiye’nin görme engelli ilk üst düzey bürokratı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan katıldı.

7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çocuk evlerinde kalan çocuklara özel bir film gösterimi etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe katılan Önalan, Bakanlığa bağlı çocuk evlerinde kalan çocuklarla birlikte “Ayı Kardeşler: Sirkte Curcuna/Boonie Bears: The Big Top Secret” filmini izledi. Önalan, burada yaptığı konuşmada, "Küçüklerimizin gönülleri, bizim için çok önemli ve çok kıymetli. Her çocuk gibi kurumlarımızda kalan çocuklarımızı da sanata, kültüre, spora ısındırmalı ve onlarla birlikte hayatı paylaşmalıyız. Bizler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya’nın da dediği gibi tüm çocukların gülmesi için gece gündüz çalışıyoruz çünkü çocuklar gülerse dünya güler inancındayız. Tüm çocukların birlikte paylaşılan ortak mutluluklara, sanat ve sporla birlikte iyi bir eğitim almaya, huzurlu bir şekilde, sağlıklı, güven içinde yaşamaya hakkı var” dedi.

Engellilerin engellerini aşarak bağımsız bir şekilde izleyebildiği programların yer aldığı 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında 10-15 Kasım 2017 tarihleri arasında engelsiz filmler de gösterime girdi. Görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret dili ve açıklamalı alt yazılı filmlerin yanında özel gereksinimli çocuklara yönelik atölye ve gösterim etkinliklerinin sahnelendiği festivaldeki engelsiz gösterimlerden birine Bakan Müşaviri Kenan Önalan da katıldı.

Hilton Otel’de görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için işaret dili ve açıklamalı alt yazılı engelsiz olarak gösterime giren “Kabakçığın Hayatı” adlı filme katılan Önalan, gösterim sonrası özel eğitim, çocuk eğitimi, rehabilitasyon ve sinema üzerine gerçekleştirilen toplantıya katıldı.

Festivalin Malatya Büyükşehir Belediyesinin geniş vizyonunu yansıttığını vurgulayan Önalan, şunları kaydetti:

“Biz Bakanlık olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Betül Sayan Kaya’nın talimatları doğrultusunda engellileri toplumsal hayata dahil eden, toplumsal hayatı engellilere uygun hale getiren projelere destek veriyoruz. Bu kapsamda 7. Malatya Uluslararası Film Festivali, böylesine büyük festivallerde dahi engellilerin bağımsız ve özgürce yer alabileceğini ve bunu sağlamanın aslında ne kadar da doğal bir durum olduğunu herkese göstererek engellilerin toplumsal hayatın her aşamasında yer alması gerektiğini vurgulamada bizlere yardımcı oluyor. Festival, engelliler için çok önemli olan sesli betimleme, işaret dili ve alt yazı düzenlemelerini ülkemize ve engellilere kazandırmada önemli bir hizmet sunuyor. Ülkemizde bu iletişim araçları görme engelliler ve işitme engellilerin kendi aralarında dahi yeterince bilinmiyor. Bu iletişim sağlanmayınca görme ve işitme engelliler adeta hayattan dışlanmış oluyor, kendilerini izole edilmiş hissediyor."

Sesli betimlemenin Türkiye’de ilk kez Sesli Betimleme Derneği tarafından hayata geçirildiğini vurgulayan Önalan, “Biz bu iletişim araçlarının Türkiye’de de geliştirilmesi yönünde atılan ilk adımı bir öğrenci hareketi olarak Boğaziçi Üniversitesinde başlattık. Boğaziçi Üniversitesindeki çalışmalarımızla başlayan bu süreçle başta görme engelliler olmak üzere engellilere yardımcı olmak üzere tüm Türkiye’yi kapsayacak ve sesli betimleme ile ülkemizi ilk kez tanıştıracak olan Sesli Betimleme Derneğini kurduk. Bu dernekle filmlerdeki görsel kısımları üçüncü kişi tarafından görmeyene anlatarak betimliyoruz. Böylece görme engelliler özgürce film izliyorlar” ifadelerini kullandı.

Engellilerin önündeki en önemli engelin toplumdaki ön yargılar olduğunu vurgulayan Önalan, “Biz bu işe başladığımız zaman “Görmeyen film izlese ne olacak?” diye düşünen bir zihniyet vardı. Bu zihniyetle mücadele etmek önümüze çıkan ilk engeldi. Türkiye’de çoğu insan gibi görme engelliler de böyle bir çözüm olduğunu bilmiyordu. Bu süreç içinde görme engellilere de böyle bir çözüm olabileceğini göstermeye çalıştık. Yakın zamanda toplumumuzda engelli bireylere yönelik farkındalığın artmasıyla birlikte, engellilere yönelik çalışmalara yönelik duyarlılık ve hassasiyet de artıyor. Bu da ülkemizde başta devlet olmak üzere yukarıdan aşağıya doğru bir anlayış ve zihniyet değişikliğinin eseri” dedi.

Toplantıya katılan seyircilerle uzun süre sohbet eden Önalan, toplantı sonunda seyirciler ile “kör birinin çektiği selfie” olarak adını kendi verdiği “körfie” çekti.

Özel gereksinimli çocuklara yönelik atölye ve gösterim etkinliklerinin sahnelendiği 7. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Çakır ile bir araya gelen Önalan, birlikte Malatya Park AVM Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen “Down Sendromlu Çocuklardan Alternatif Film Afişleri Sergisi”nin açılışını gerçekleştirdi. Hayallerini resme döken Down sendromlu çocukların eserlerinin sergilendiği sergide Down Sendromlu çocukların heyecanını paylaşan Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Çakır ile bir araya gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Kenan Önalan çocuklarla birlikte eğlenceli dakikalar geçirdi.
Kaynak: İHA