Türk Milletvekilleri Filistin'de Mülteci Kampını Ziyaret Etti

TürkiyeFilistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Turan: 'Ecdadımız bu bölgeye (Filistin) adaletle hükmetmiştir. Aslında bugün de tüm amacımız burada aynı şekilde adaletle hükmedilmesidir. Filistin halkının özgürce kendi topraklarında yaşamalarını arzu ediyoruz' 'Gerek Cumhurbaşkanımız gerekse hükümetimiz, başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını her zaman ve her platformda destekliyor' El Halil Belediyesi Başkanı Suneyne: 'Türkiye ayrım gözetmeden tüm Filistin'e destek verdi. Bugünkü ziyaretiniz de bu desteğin bir göstergesi. Bu nedenle Filistin iç uzlaşısını Türkiye'ye hediye etmek istiyoruz' UNRWA'nın Batı Şeria'daki faaliyetlerinden sorumlu direktörü Anderson: 'Filistinli mültecilere verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin yardımlarının insani ve siyasi destekler şeklinde gerçekleşiyor. Burada asıl önemli olan siyasi destektir'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri, işgal altındaki Filistin'de mülteci kampını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Filistin'de cuma gününden bu yana resmi temaslarını sürdüren milletvekilleri, ziyaretin son gününde işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentindeki Hz İbrahim Camisi'ni ve Beytullahim kentindeki Dehişe Mülteci Kampı ile bu kampa ait kız okulunu ziyaret etti.

El Halil Belediye Başkanı Teysir Ebu Suneyne ile de makamında bir araya gelen heyete, Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu da ziyaret boyunca eşlik etti.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) yetkililerinden Dehişe Mülteci Kampı hakkında bilgi alan milletvekilleri, kampa ait kız ortaokulundaki okul parlamentosuna üye Filistinli öğrencilerle de sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Dehişe Kampı'na geçen heyet, buradaki insani durumu yerinde görme imkanı buldu. Ziyarete AK Parti'den 20, CHP ve MHP'den de birer milletvekili katıldı.

- Filistin iç uzlaşısını destekliyoruz

Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, El Halil Belediye Başkanı Suneyne ile yaptıkları görüşmede, "Ecdadımız bu bölgeye (Filistin) adaletle hükmetmiştir. Aslında bugün de tüm amacımız burada aynı şekilde adaletle hükmedilmesidir. Bugün Filistin halkının özgürce kendi topraklarında yaşamalarını arzu ediyoruz. Bunun için gerek Cumhurbaşkanımız gerekse hükümetimiz, başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını her zaman ve her platformda destekliyor. Bunun biran önce gerçekleşmesi lazım." dedi.

Bunun gerçekleşmesi için Filistinlilerin kendi aralarında barış ve uzlaşı içerisinde olmalarını ve birbirleriyle kardeşçe bütünleşmelerini arzu ettiklerini belirten Turan, son zamanlarda Filistinliler arasında oluşan uzlaşı ortamını desteklediklerini aktardı.

Turan, TBMM'deki temsil organlarıyla burada bulunmalarının Türk milletinin Filistin davasındaki duruşunu gösterdiğini ifade etti.

- Filistin uzlaşısını Türkiye'ye armağan ediyoruz

El Halil Belediyesi Başkanı Suneyne de Türk ve Filistin halklarının tek bir halk gibi birbirine yakın olduğunu belirterek, bu nedenle Türkiye ile olan iş birliklerini arttırmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bu nedenle Filistin'in en büyük şehri olan El Halil'de "Türk Günleri" etkinliği düzenlediklerini belirten Suneyne, "Türkiye ayrım gözetmeden tüm Filistin'e destek verdi. Bugünkü ziyaretiniz de bu desteğin bir göstergesi. Bu nedenle Filistin iç uzlaşısını Türkiye'ye hediye temek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- UNRWA'dan Türkiye'ye teşekkür

UNRWA'nın Batı Şeria'daki faaliyetlerinden sorumlu direktörü Scott Anderson da Beytullahim kentindeki Dehişe Mülteci Kampı ziyareti esnasında milletvekili heyetine Filistinli mültecilerin durumu hakkında bilgi verdi. Anderson, Filistinli mültecilere verdiği destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Türkiye'nin yardımlarının insani ve siyasi destekler şeklinde gerçekleştiği ifade eden Anderson, burada asıl önemli olanın siyasi destek olduğunu vurguladı.

Anderson, işgal altındaki Batı Şeria'da 850 bin kayıtlı mültecinin bulunduğunu belirterek, bu mültecilerden 250 bininin hali hazırda kamplarda yaşadığını, UNRWA olarak kendilerinin de bu insanlara eğitimden temel sağlık hizmetlerine birçok alanda yardım götürdüklerini kaydetti.

AK Parti'den Hasan Turan, Nureddin Nebati, Abdullah Nejat Koçer, Hüsniye Erdoğan, Emrullah İşler, Efkan Ala, Ömer Serdar, Ali Özkaya, Cengiz Aydoğdu, Ahmet Hamdi Çamlı, Azmi Ekinci, Ekrem Erdem, Serap Yaşar, Haydar Ali Yıldız, Ali Cumhur Taşkın, Yılmaz Tezcan, Hasan Basri Kurt, Yasin Aktay, Kemalettin Yılmaztekin, Yusuf Beyazit, CHP'den Ömer Sulha Aldan, MHP'den Erhan Usta'nın yer aldığı milletvekili heyeti, Filistin'deki temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
Kaynak: AA