Milletvekili Hüseyin Şahin Açıklaması 'Helal Giyip Helal Kokacağız'

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, ilk başta sadece gıdayı kapsayan helal kavramının yeni kanunla birlikte tekstil, kozmetik ve hizmet sektörlerini de içine alan geniş bir yelpazeye ulaştığı söyledi.

Milletvekili Hüseyin Şahin Açıklaması 'Helal Giyip Helal Kokacağız'
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, TBMM’de kabul edilen Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Kanunu hakkında bilgi verdi. Milletvekili Hüseyin Şahin, dünyada helal ürüne olan ilginin giderek arttığını belirterek, ilk başta sadece gıdayı kapsayan helal kavramının; tekstil, kozmetik ve hizmet sektörlerini de içine alan geniş bir yelpazeye ulaştığını söyledi.

Şahin, nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin bu konuda adım atmasının çok isabetli olduğunu da vurguladı.

Türkiye için Helal Akreditasyon Kurumu’nun ihtiyaç olduğunu söyleyen Milletvekili Hüseyin Şahin, bu alanda İslam İşbirliği Teşkilatı’nın verilerine göre helal belgelendirmesine dayalı ticaret hacminin küresel pazarlarda 2,3 trilyon dolara ulaştığını belitti. Milletvekili Şahin, “HAK’ın kurulması Türkiye için İslam ülkeleri ile ticaretin artırılması ve dünya pazarlarında bu sektörde söz sahibi olunması açısından önemli bir adımdır. Helal kavramının, tüketiciye sunulan ürünlerin sağlık, hijyen ve kaliteyi de içermesi, bu alandaki farkındalığın artarak devam edeceğini gösteriyor. Ayrıca helal belgelendirme kuruluşlarının akreditasyonuyla, bu kuruluşların düzenledikleri belgelere güven temin edilmesi ve helal belgelerin karşılıklı tanınmasına da zemin oluşturacaktır” dedi.

Şahin, Türkiye’nin helal belgelendirme alanındaki çalışmalarının İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında, merkezi İstanbul’da olmak üzere kurulan ve üye sayısı 36’ya ulaşan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) aracılığıyla yürütüldüğünü belirtti.

Dünya genelinde yaygın helal ürün standartlarının ve bu alanda devletler arası akreditasyona dayanan güvenilir bir belgelendirme sisteminin tesisine yönelik çalışmaların SMIIC bünyesinde gerçekleştirildiğinden söz eden Milletvekili Hüseyin Şahin, “Türkiye’nin bu alanda adım atmakta gecikmesi, alternatif oluşumlara zemin hazırlarken, ülkemizin etkinliğini giderek azaltan bir durum olarak karşımıza çıkıyordu. Dolayısıyla ülkemizde helal akreditasyonu konusunda faaliyette bulunmak, gerek SMIIC, gerekse diğer platformlarda helal akreditasyonu konusunda ülkemizi temsil etmek ve yürütülen çalışmaların öncülüğünü üstlenmek üzere TÜRKAK’tan (Türkiye Akreditasyon Kurumu) ayrı bir helal akreditasyon kurumunun ülkemizde kurulmasına ihtiyaç vardı” diye konuştu.

Helal Akreditasyon Kurumu’nun (HAK) teknik ve idari yapısı hakkında da bilgi veren Şahin, "Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olacak HAK’ın, helal akreditasyon hizmeti sunma yetkisine sahip ve idari-mali özerkliğe sahip özel bütçeli tek kuruluş olacak. HAK’ın uluslararası ve bölgesel akreditasyon birliklerine üye olarak Türkiye’yi temsil edecek. Yönetim kurulu, danışma kurulu ve genel sekreterlik birimlerinden oluşacak HAK için 50 kişilik kadro ihdas edilecek" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA