'Florya Atatürk Köşkü'nün Bakımsız Bırakıldığı' İddiası

TBMM Milli Saraylar: 'Florya Atatürk Köşkü'nün ilgisizlik ve bakımsızlık içinde olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır' 'Köşk, tamamıyla deniz üzerine ahşap ve beton malzeme ile yapılmış bir tarihi değerimiz olduğundan sıklıkla restorasyon ve bakım ihtiyacı olmaktadır. Bu nedenle köşkte restorasyon ve bakım çalışmalarının diğer tarihi mekanlara oranla sürekli ve daha sık olarak uygulandığı bir hakikattir'

Florya Atatürk Köşkü'nün, ilgisizlik ve bakımsızlık içinde olduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

TBMM Milli Saraylar İletişim Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı gazetelerde yer alan Florya Atatürk Köşkü ile ilgili haberlere ilişkin açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu haberlerde yer alan "Atatürk Köşkü'nün ilgisizlik ve bakımsızlık içinde olduğu" ifadelerinin gerçeği yansıtmadığına vurgu yapıldı.

Florya Atatürk Köşkü'nün tamamıyla deniz üzerine ahşap ve beton malzeme ile yapılmış bir tarihi değer olması nedeniyle sıklıkla restorasyon ve bakıma ihtiyacı olduğu aktarılan açıklamada, bu nedenle köşkün restorasyon ve bakım çalışmalarının diğer tarihi mekanlara oranla sürekli ve daha sık olarak uygulandığının bir hakikat olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu kapsamda Florya Atatürk Köşkü'nün, 2010 yılında kapsamlı bir restorasyondan geçirilip ayrıca köşkün beton ayaklarında güçlendirme çalışması yapıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"2012 yılında rıhtım ve ahşap onarımları yapılmış, 2014 yılında ise tarihi köşkü karaya bağlayan köprü restore edilmiştir. Boya yenileme işlemleri her sene periyodik olarak yapılmakta olup, son kapsamlı boya yenileme işlemi de Haziran 2017'de gerçekleştirilmiştir. Florya Atatürk Köşkü’nün dış cephe ve zemin kaplama restorasyon çalışmaları ile ziyaretçi otoparkı, ziyaret güzergah düzenleme ve peyzaj projeleri tamamlanmıştır. Yeni ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak projelendirilen restorasyon uygulamaları ise Ocak 2018'de hayata geçirilecektir."

Haberlerde yer alan diğer hususların ise tamamen gerçek dışı ve çarpıtma içeren ifadeler olduğu aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Zira Milli Saraylar'a bağlı ziyarete açık tüm tarihi mekanlarda elektronik rehberlik hizmeti bulunmakta, ziyaret günlerinde tarihi mekan ve müzelerimizde profesyonel rehber de bulundurulmaktadır. Nitekim Sayın Eski Milletvekili ve beraberindekileri köşkte görevli rehber karşılamış ve anlatım yapmıştır. Diğer personel de gerekli ilgi ve alakayı göstermiştir. Sayın Eski Milletvekilinin şahit olduğu temizlik faaliyeti, özellikle 10 Kasım gibi olağanüstü ziyaretçi akını olan bir günde son derece normaldir ve gün içinde zaman zaman uygulanmıştır."

Açıklamada, 10 Kasım günü köşkü 3 bin 200 gibi mutat sayının çok üzerinde ziyaretçinin gezdiği anlatılarak, bunların büyük kısmının öğrencilerden oluştuğu ve çoğu ziyaretçinin de çiçekleriyle beraber köşkü gezdiği kaydedildi.

Bu durumda gün içinde birkaç kez temizlik ihtiyacının doğmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ayrıca tüm tarihi mekan ve müzelere ilişkin broşür ve tanıtıcı materyaller ziyaretçiye birçok dilde ücretsiz olarak verilmektedir. Bununla birlikte 10 Kasım’da Atatürk'ü anma etkinlikleri çerçevesinde Dolmabahçe Sarayı ve Florya Atatürk Köşkü’ne gelen ziyaretçiler için günün anlam ve önemine dair özel broşür ve yayınlar hazırlanmakta ve dağıtılmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: AA