Kargapazar Şehitliği Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Erzurum'da, 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'ndeki Kargapazar Dağları'nda şehit düşen 350 Osmanlı askerinin defnedildiği mezarlar için 11 kilometrelik yol açıldı

Erzurum'da, 1. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'ndeki Kargapazar Dağları'nda şehit düşen 350 Osmanlı askerinin defnedildikleri mezarların gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Erzurum Valiliği koordinesinde, 2 bin 74 rakımlı Kargapazar Dağları'ndaki şehitliğin ortaya çıkartılıp ziyarete açılması amacıyla yürütülen proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bir süre önce şehitliğe ulaşımın sağlanması amacıyla yol açma çalışması gerçekleştirdi.

Ekipler, elverişsiz arazi şartlarına rağmen Büyük Tüy, Küçük Tüy ve Kevenlik köyleri yaylaları arasında kalan ve Kargapazar Şehitliği'ne ulaşımı sağlayacak 11 kilometrelik yolu açma işlemini 3 ayda tamamladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Çetin Bayram, şehitlik alanının gün yüzüne çıkartılmasına ilişkin çalışmanın Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun şehitliği ziyareti sonrası verdiği talimat ile başladığını aktardı.

Yol yapımıyla şehitliğin büyük bir sorunun çözüldüğünü belirten Bayram, "Sayın Valimiz şehitliği görünce çok duygulandı ve 'buranın ihyası bizim için şeref meselesidir' dedi. Şehitliğimizin problemi valimizin sözünü tutmasıyla çözüldü. Bundan 101 yıl sonra ecdadın tırmandığı yollardan artık vatandaşlarımız rahatlıkla şehitliğe ulaşabilecekler." dedi.

Bayram, gayretli çalışmalar sonucunda zorlu arazi yollarının aşıldığını ifade ederek, "Yol sorunu Büyükşehir Belediyemiz tarafından çok zor şartlarda 3 ay boyunca süren özverili ve gayretli çalışmalarla çözüldü. Bu sorunu sorunu çözerek insanların milli duygularına katkıda bulunan Erzurum Valimiz Azizoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen'e teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Açma işlemi tamamlanan yolun, kış mevsimine girilmesi yüzünden gelecek yıl asfaltlanacağı, şehitliğin ihya çalışmalarının da aynı dönemde sürdürüleceği belirtildi.
Kaynak: AA