Gazze'de Ablukaya Rağmen 'Müzik'

Müzik aletleri satan bir dükkan işleten Filistinli müzisyen Cerru:'Gazze'de kültür ve sanat hayatında çöküş yaşanıyor. Biz de bunu canlandırmaya ve müziği, işgal ve ablukaya karşı mücadelede bir unsur olarak kullanmaya çalışıyoruz''Gazze'de savaşların ve siyasetin yıktığı müziği canlandırmak ve müziğin muhteşem havasını solumak istiyoruz'

MUHAMMED MACİD - Gazze'de müzik aletleri satan bir dükkan işleten Filistinli müzisyen Raci el-Cerru, 10 yılı aşkın süredir devam eden ablukanın ruhlarda oluşturduğu yıkımı müzikle onarmaya çalışıyor.

Cerru da Gazze Şeridi'nde yaşayan diğer Filistinliler gibi, Fetih ile Hamas arasında Mısır'ın başkenti Kahire'de varılan uzlaşı anlaşmasının yaşam şartlarını iyileştirmesini umut ediyor.

Aynı zamanda bir müzisyen olan ve pek çok müzik aletini başarıyla çalan 25 yaşındaki Cerru, AA muhabirine içindeki müzik tutkusunu ve Gazze'de böyle bir dükkan işletmesinin sebeplerini anlattı.

Asıl uzmanlık alanı olan muhasebe sektöründe iş bulamayınca müzik aletleri satan bir dükkan açmaya karar verdiğini söyleyen Cerru, bu kararında müziğe olan aşkı ve müzik aletlerini yakından tanımasının yanı sıra ses sistemleri alanında çalışan babasının desteğinin de etkili olduğunu ifade etti.

Gazzelilerin sanatsever bir halk olduğunu ve bunu tüm dünyaya göstermek istediklerini belirten Cerru, "Gazze'de kültür ve sanat hayatında çöküş yaşanıyor. Biz de bunu canlandırmaya ve müziği, işgal ve ablukaya karşı mücadelede bir unsur olarak kullanmaya çalışıyoruz." dedi.

Sınır kapılarının kapatılması ve devam eden ablukanın, Gazze'ye düzenli bir şekilde müzik aleti girişini engellediğini vurgulayan Cerru, "Gazze'de savaşların ve siyasetin yıktığı müziği canlandırmak ve müziğin muhteşem havasını solumak istiyoruz. Bu sadece benim değil, abluka altındaki tüm Gazze halkının arzusu." diye konuştu.

Dükkanında yaklaşık 50 müzik aleti bulunduğunu aktaran Cerru, çocukların müzikle ilgilenmesini, savaş, yıkım ve siyasi sorunlardan uzaklaşmalarını ve kültür seviyelerinin yükselmesini hedefleyen kurumların yaygınlaşmasını temenni ettiğini söyledi.

İsrail, Hamas'ın 2006 yılındaki seçimleri kazanmasından bu yana Gazze Şeridi'ni abluka altında tutuyor.

Hamas ve Fetih heyetleri, Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Anlaşma kapsamında Hamas, Gazze'deki sınır kapılarını 1 Kasım'da Filistin yönetimine devretmişti.

Anlaşmayla Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin en geç 1 Aralık'a kadar Gazze'deki tüm görevlerini Batı Şeria'da olduğu gibi yerine getirmesi planlanıyor.
Kaynak: AA