'Eğitimde Gelecek' Konferansı

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erktin: 'Bizler eğitimde gelinen noktada her tür zorlukla başa çıkacak tasarımlar yapacak, sistemler geliştirecek ve dönüştürecek donanımı sağlamak için üstün bir çaba sürdürme azmi ve gayretinden vazgeçemeyiz. Kötünün iyisi ortalama birer eğitimci olamayız'

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Erktin, eğitimde gelinen noktada her türlü zorlukla başa çıkacak tasarımlar yapacaklarını, sistemler geliştirecek ve dönüştürecek donanımı sağlamak için çaba sürdürme azmi ve gayretinden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Kötünün iyisi ortalama birer eğitimci olamayız." dedi.

Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve MEF Üniversitesi eğitim fakülteleri koordinasyonunda düzenlenen ve 1200 eğitimcinin katıldığı ''Eğitimde Gelecek'' başlıklı konferans başladı.

Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Erktin, eğitimin geleceğini konuşmak için bir araya geldiklerini anlattı.

Eğitim fakültelerinin 2 nedenle ayrıcalıklı konumda olduğunu belirten Erktin, şunları kaydetti:

"Bu ayrıcalıklar bize önemli sorumluluklar yüklüyor. İlk ayrıcalık, üniversite kavramı. Üniversite ortamları mükemmeliyeti hedefleyen, bir yandan akademik geleneği koruyup, diğer yandan gelişmelere öncülük edecek bir demokrasi kültürü içinde farklılıklara saygılı ortamlardır. Burada gerçekten yol gösterici, bilimdir. İkinci ayrıcalığımız ise bizlerin eğitimci öğretmen kimliğidir. Ülkemizde mesleğine adanmış eğitimciler geleneği mevcuttur. Bu nedenlerle eğitim fakültesinde öğretmen, rehber, eğitim uzmanı yetiştirmenin yanında bilim üretilen, sorgulayan, gelişerek büyüyen bir ortamda bir bilim alanı olarak eğitimin çok disiplinli bir yapıda evrilerek geliştiğinin ayırdında, araştıran, proje üreten, eğitim ve öğretimi en iyi şekliyle örnekleme gayreti içindeyiz."

Ayrıcalıklarının sorumluluklarını artırdığını dile getiren Erktin, bilgi ve becerisiyle eğitim politikalarının belirlenmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini aktardı. Erktin, "Eğitim sisteminin içinde bulunduğu durum vahim ve acil. Ancak bizler eğitimde gelinen noktada her tür zorlukla başa çıkacak tasarımlar yapacak, sistemler geliştirecek ve dönüştürecek donanımı sağlamak için üstün bir çaba sürdürme azmi ve gayretinden vazgeçemeyiz. Kötünün iyisi ortalama birer eğitimci olamayız. Bulunduğumuz noktadan çok daha iyisini hak eden ülkemizde eğitimin geleceğini çalışmak üzere bir araya gelmekten çok mutluyuz." diye konuştu.

- "Biz her çocuğu eğitiriz"

MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, her kültürün kendi eğitim sistemini yarattığını ve Türkiye'deki eğitim sorununun yine o sorunu çözen eğitimciyi kendi içinde barındırdığını belirterek, eğitimcinin mesajının ideolojik değil, pedagojik olması gerektiğini söyledi.

"Paylaşarak büyümek" ilkesiyle hareket ettiklerinin altını çizen Özcan, "Her çocuk sevginin, sanatın ve bilimin kaynağıdır. Çocuklar Türk milletinin ve insanlığın geleceğidir. Irkı, rengi, dili, dini ne olursa olsun her çocuk kutsal bir emanettir. Biz her çocuğu eğitiriz. Türk eğitimcilerle yetinmedik. Benzer sorunları komşularımız nasıl çözmüş diyerek çeşitli ülkelerden 12 bilim insanını davet ettik." diye konuştu.

ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgül Yılmaz Tüzün, eğitimin geleceğinin her ülkenin ve her yaş grubundan vatandaşın önemsediği süreçlerden birisi olduğunun altını çizerek, ülkelerin kendi ekonomik, kültürel, sosyal ve politik yapılarını göz önünde bulundurarak yapılandırdıkları sistemlerle gelecekte sahip olmak istediği eğitimin alt yapısını şekillendirme çabası içinde olduğunu anlattı.

ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gölge Seferoğlu, geçen yıl OECD Yetişkin Yeterliliklerinin Değerlendirilmesi Uluslararası Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’deki 16-65 yaş arasındaki yetişkinlerin sözel beceriler, sayısal beceriler ve teknoloji yoğun ortamlarda problem çözme becerilerinde OECD ortalamasının altında kaldığını hatırlatarak, "Demek ki yetişkinlerimiz çağa hazır değiller. Bu kongrede buna yönelik neler yapabileceğimize dair öneriler geliştireceğiz." dedi.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yerel yönetimlerin yaşamın her yerinde olduğunu ve eğitimcilerle beraber olunması gerektiğini belirterek, ülkenin geleceği gençlerle ve çocuklarla iç içe yaşıyor olmanın getirdiği sorumlulukları hatırlattı.

''Dijital Çağda Eğitim'', ''Eşit ve Adil Eğitim'', ''Gelenekten Geleceğe Yerelden Küresele Eğitim'', ''Gelecekte Öğretmen Eğitimi'' ve ''Eğitimde Fark Yaratanlar'' gibi temaların ele alınacağı konferans, yarın sona erecek.

Kaynak: AA