BM Genel Sekreteri Açıklaması 'Suudi Arabistan-Lübnan Geriliminin Yıkıcı Sonuçları Konusunda Endişeliyiz'

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suudi Arabistan ile Lübnan arasında gerilimin artması konusunda ciddi endişeleri olduğunu, bölgede yeni bir anlaşmazlıktan kaçınılmasının esas olduğunu söyledi. Yüzlerce Körfez ülkesi vatandaşının daha kötü bir durumun ortaya çıkmasından korktukları için Beyrut’u terk ettiği belirtildi.

BM Genel Sekreteri Açıklaması 'Suudi Arabistan-Lübnan Geriliminin Yıkıcı Sonuçları Konusunda Endişeliyiz'
Gueterres, Lübnan ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin kendileri için büyük bir kaygı konusu olduğunu ve bölgede yeni bir anlaşmazlığın olmaması gerektiğini belirterek bunun yıkıcı sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Lübnan’da kendisine suikast yapılacağı kanaatinde olduğunu belirterek başbakanlıktan istifa ettiğini açıklamıştı. Bu açıklamanın, Suudi Arabistan’da yapılmasının dış baskılardan kaynaklandığı iddia edilmişti. Suudi Arabistan’ı Lübnan’a ve İran destekli gruba savaş açmakla suçlayan Hizbullah, Suudi Arabistan’ın Hariri’yi istifaya zorladığı ve ülkenin istikrarını bozmak için onu gözaltında tuttuğunu iddia etti. Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah ise Suudi Arabistan’a yönelik hitabında “Eğer İran’la probleminiz varsa nüfuzunuzu ispat etmek için size itaat etmeyi reddeden Lübnan’a niçin saldırıyor, tahrip ediyor ve sabotaj yapıyorsunuz? O zaman hata yapıyorsunuz" dedi.

Kaynak: İHA