Bakan Arslan, Gebze- Halkalı Arasında Devam Eden Banliyo Tren Hattındaki Çalışmaları İnceledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CR3 Marmara Projesi kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Bakan Arslan, “2018 Aralık ayı sonu itibari ile İstanbullular ve İstanbul’a gelen misafirler Gebze’den Halkalı’ya Marmaray araçları ile metro standardında bir hizmet almış olacaklar” dedi.

Bakan Arslan,  Gebze- Halkalı Arasında Devam Eden Banliyo Tren Hattındaki Çalışmaları İnceledi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, CR3 Marmara Projesi kapsamında Halkalı-Gebze arasında devam eden banliyo tren hattındaki çalışmaları inceledi. Bakan Arslan sabah saatlerinde Maltepe’de bulunan ve proje bittiğinde kontrol merkezi olarak kullanılacak Maltepe İstasyonundaki çalışma kampüsüne geldi. Burada yüklenici firmanın yetkililerinden bilgi alan Bakan Arslan daha sonra Maltepe’den Pendik’e kadar olan hatta çalışmaları yerinde izledi. Zaman zaman durarak çalışmalarla ilgili bilgi alan Bakan Arslan, bir ara çalışma yapan iş makinesinin operatör koltuğuna geçti. Arslan incelemelerinin sonunda basın mensuplarına bir açıklama yaparak, çalışmaların durumu ile ilgili bilgi verdi.

Avrupa yakasını Asya yakasına bağlayan Marmaray projesini açıldığı günden buyana 229 milyon kişinin kullandığını belirten Bakan Arslan, “Ancak İstanbul için çok daha önemli olan Asya yakasında Gebze’den Ayrılıkçeşme’ye kadar yine Avrupa yakasında da Kazlıçeşme’den Halkalı’ya kadar banliyo sistemlerinin metro standardına kavuşturulması ve Marmaray projesi ile entegre olup kesintisiz hale gelmesi, aynı zamanda Marmaray araçlarıyla da Gebze’den Halkalı’ya 114 dakikalık sürede 43 istasyonluk bu güzergahı katedebilmesidir. Bu bizim için çok çok önemliydi. Bugün bu proje güzergahını birlikte inceledik. Yaklaşık 2018 sonunda hizmete sunmayı hedeflediğimiz Halkalı’dan Gebze’ye kesintisiz metro standardındaki bu sürüşle ilgili çalışmalarda çok iyi bir noktaya geldiğimizi görüyoruz” şeklinde konuştu.



Bakan Arslan tarih verdi

Daha önce yüklenici firmalardan kaynaklı sorunlar olduğunu ve anlaşmanın fesih edildiğini hatırlatan Arslan,”Tekrar ihale ettik. Bugün için gerek kendi çalışma arkadaşlarımla gerek 64 kilometrelik güzergahın tamamında çok hummalı bir çalışma var. Ve bu çalışma kapsamında da İstanbullulların, İstanbul’a gelen misafirlerin hizmetine sunmak için çalışıyorlar. Malumunuz bu hat üzerinde 3 ayrı hat olacak. İki tanesi metro standardındaki banliyo trenlerine hizmet edecek. Bir tanesi şehirlerarası, uluslararası trenlere hizmet edecek. Bunun anlamı ne? Geçmişte banliyo hatları ile birlikte şehirlerarası, uluslararası taşımacılıkta aynı hatlarda yapılıyordu. Araya gecikmiş veya aksamış herhangi bir tren girdiği zaman banliyo treni mecburen bekliyordu. Halbuki şimdi böyle olmayacak. Şimdi T1, T2 dediğimiz ilk iki hattı, Marmaray araçları kullanacaklar, bir gidiş bir geliş olmak üzere. Hiçbir şekilde şehirlerarası ve uluslararası trenlerden etkilenmeyecekler. Üçüncü hat dediğimiz T3’ü ise şehirlerarası ve uluslar arası trenler kullanacak ki, Yüksek Hızlı Tren de buna dahil olmak üzere. Hedefimiz 2018 Ağustos’una kadar bu 63 kilometrelik güzergahın tamamında inşaatı, altyapıyı, elektromekanik sistemleri bitirmek, rayları tamamen döşemiş olmak ve Ağustos ayından itibaren de başından beri eşgüdüm içerisinde yapılan sinyal çalışmalarında Eylül ayı sonu itibari ile bitirmiş olmak. Böylece Eylül ayından Aralık ayına kadar olan üç aylık süreçte de inşallah test süreçlerimizi gerçekleştirmiş olacağız. Ve 2018 Aralık ayı sonu itibari ile İstanbullular ve İstanbul’a gelen misafirler Gebze’den Halkalı’ya Marmaray araçları ile metro standardında bir hizmet almış olacaklar” diye konuştu.



"Haydarpaşa Garı Yüksek Hızlı Tren Garı olarak yolcularımıza hizmet edecek"

İstanbulluların gerek güvenlik sistemleri ile gerekse kurulan fiber altyapısı ile çok modern bir hatta kavuşacağını vurgulayan Arslan, denizin altından kesintisiz ulaşım imkanı sağlayan Marmaray’ın aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılan 15 ayrı raylı sistemle 11 ayrı istasyonda entegrenin sağlanacağını ve İstanbulluların kuzeyden güneye de ulaşım imkanının artacağını söyledi.

Önümüzdeki yıl ihale edilecek 3 katlı büyük İstanbul tünelinin de Söğütlüçeşme’de Marmaray ile entegre olacağını vurgulayan Arslan, “Yaklaşık 128 saniyede bir 2 dakika 8 saniye de bir Marmaray araçlarını çalıştırabilir hale getireceğiz. Sistemin tamamı 2018 yılı sonu itibari ile açıldığında tek yönlü saatte 75 bin yolcu, çift yönlü 150 bin yolcu ve günde 1 milyon 200 bin yolcunun Marmaray’ı ve bu sistemleri kullanmasını bekliyoruz. Tabi bunların 11 istasyonda diğer 15 raylı sistemle de entegre olacağını düşündüğünüz zaman biz günde yaklaşık 10-12 milyon yolcunun kullandığı raylı sistemleri de birbiri ile de entegre etmiş olacağız. Avrupa ile Asya’yı kesintisiz hale getirmek üzere biz Bakü-Tiflis-Kars projesini geçen ayın yani 30 Ekim’de hizmete sunduk. Avrupa ile Asya’yı kesintisiz hale getirdik. Tabi onun önemli bir halkası da Marmaray projesiydi. Denizin altından raylı sistemle iki kıtayı birbirine birleştirmek anlamında çok önemli bir iş yapmıştık. Bu sistemleri de ora ile entegre ettiğimizde gece yüke hizmet edecek, dolayısı ile Marmaray projesi aynı zamanda Avrupa ile Asya arasındaki yük taşımacılığına da hizmet edecek bir proje haline gelecek. Yüksek Hızlı Treni bahsetmiştim ama bir kere daha ifade edeyim. Ankara’dan gelen hızlı trenlerimiz şuan Pendik’e kadar geliyor. Bu proje tamamlandığında Haydarpaşa’ya kadar gidebilecek. Haydarpaşa Garı Yüksek Hızlı Tren Garı olarak yolcularımıza hizmet edecek. Ama aynı zamanda Yüksek Hızlı Trenlerimizin bir kısmı da Avrupa yakasına geçebilecek ve yolculuk kesintisiz hale gelecek” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA