Atatürk Havalimanı'ndaki Terör Saldırısı Davası, 13 Kasım'da Başlayacak

Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran 2016'da terör örgütü DEAŞ'ın gerçekleştirdiği, 45 kişinin yaşamını yitirdiği ve 163 kişinin yaralandığı terör saldırısına ilişkin 42'si tutuklu 4'ü firari 46 sanık açılan davanın ilk duruşması, 13 Kasım Pazartesi günü yapılacak Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan salonundaki duruşmalar, 14, 15 ve 16 Kasım'da da devam edecek Sanıkların 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlarından 46 kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca 'silahlı terör örgütüne üye olma', 'terör örgütü kurma ve yönetme', birden çok 'tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etme' ve birden çok 'nitelikli mala zarar verme' suçlarından toplam 2 bin 132 yıl ile 3 bin 342 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

Atatürk Havalimanı'nda 28 Haziran 2016'da terör örgütü DEAŞ'ın gerçekleştirdiği, 45 kişinin yaşamını yitirdiği ve 163 kişinin yaralandığı terör saldırısının sanıkları, 13 Kasım'da hakim karşısına çıkacak.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü DEAŞ'ın Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda 262 sayfalık iddianame hazırlandı. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 42'si tutuklu 4'ü firari 46 sanık yer aldı. İddianamede, terör saldırısında yaralanan 163 kişi ile malına zarar verilen 44 kişi "müşteki" sıfatıyla bulundu.

Sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından 46 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede, sanıkların ayrıca "silahlı terör örgütüne üye olma", "terör örgütü kurma ve yönetme", birden çok "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs etme" ve birden çok "nitelikli mala zarar verme" suçlarından toplam 2 bin 132 yıl ile 3 bin 342 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Mahkeme heyeti, ilk duruşmanın güvenlik ve sanık ile mağdur-müşteki sayısını dikkate alarak Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki duruşma salonunda yapılmasına karar verdi. Duruşmalar, 13 Kasım Pazartesi günü başlayacak ve 14, 15 ve 16 Kasım'da da devam edecek.

- DEAŞ'ın Türkiye'yi hedef alması

İddianamede, DEAŞ terör örgütün militan kazanma yöntemleri ve Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının ayrıntılarına yer verildi.

İddianamede, silahlı terör örgütü DEAŞ'ta biat kültürünün katı şekilde uygulandığı, DEAŞ'ın sosyal medya üzerinden belli bölgelerde bulunan militanlarına "hoca" lakabı verdiği ve örgüt üyelerinin, bu hocaların etrafında toplandığı anlatıldı.

İslam dininin temel öğretilerinin DEAŞ üyelerince tahrif edildiği anlatılan iddianamede, "DEAŞ terör örgütü sosyal medya ve internet yayıncılığı üzerinden ve belli bölgelerde bulunan kendisine biat etmiş 'hoca' olarak tabir edilen şahısların, etraflarına topladıkları cemaat vasıtasıyla kendi görüşlerini öğretme ve yayılma politikası takip etmektedir. Cemaat mensuplarının da hocalarına biat ettikleri, sözlerine mutlak surette itibar ve itimat ettikleri, talimatlarının yerine getirildiği, hocaların cemaatlerini illegal mescitlerde topladığı ve bu mescitlerin kontrolünün hocada olduğu değerlendirilmektedir." tespitinde bulunuldu.

DEAŞ'ın daha önce Türkiye'ye yönelik eylemlerinin de anlatıldığı iddianamede, "DEAŞ'ın hedefi Müslümanların çoğunlukta yaşadığı ülkelerdir. Örgütün otoritesini sağlamlaştırdıktan sonra laik, sosyal ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetini hedef almıştır." denildi.

İddianamede, Atatürk Havalimanı'na yönelik 28 Haziran'da gerçekleştirilen saldırılarda, sanıkların o günkü ulaşım ve iletişim bilgilerine de yer verildi.Eylemcilerin taksiyle havalimanına ulaştıkları ve taksi şoförüyle ulaşım için pazarlık yaptıkları anlatılan iddianamede, sanıklardan intihar bombacısı Vadım Osmanov ve Rakhım Bulgarov'un, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali gidiş katına geldikleri, şüphelenen polisin şahısları durdurmaya çalıştığı kaydedildi. İddianamede, şöyle devam edildi:

"Bir polis memurunun sanık Bulgarov'u kontrol amaçlı durdurması üzerine Bulgarov ateş açmış ve bu noktada üzerindeki bombayı patlatmıştır. Dış hatlar gidiş kapısından giren Osmanov ile kimliği tespit edilemeyen bir başka şahıs ise iki ayrı noktaya ayrılmış, kimliği tespit edilemeyen şahıs, uzun namlulu silahlarla güvenlik noktasına ateş açmış, vurulunca da üzerindeki bombayı patlattığı anlaşılmıştır. Osmanov ise yürüyen merdivenleri kullanarak yolcu karşılama salonuna yönelmiş ve üzerindeki bombayı patlatmıştır."

Canlı bomba eylemini gerçekleştiren sanıkların Atatürk Havalimanı'ndaki keşif görüntülerinin güvenlik kameralarına yansıdığı belirtilen iddianamede, canlı bomba eylemini gerçekleştiren saldırganların, olaydan önce 3 Haziran, 8 Haziran ve 23 Haziran 2016'da Atatürk Havalimanı'na gelerek keşif yaptıkları kaydedildi.

İddianamede, sanıklardan 16'sının Rus vatandaşı, diğerlerinin ise Çeçenistan, Cezayir, Tunus, Mısır, Suriye ve Türk vatandaşı olduğu anlatıldı.
Kaynak: AA