Türkiye'deki Ölümden Sonraki Organ Bağışı Sayısı Amerika'dan Yüzde 70 Daha Az

Ölümden sonra organ vericisi olarak kullanılan kişilerin oranları, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 92 oranındayken, bu oran Türkiye’de yüzde 22 oranında.

Türkiye'deki Ölümden Sonraki Organ Bağışı Sayısı Amerika'dan Yüzde 70 Daha Az
Samsun Sağlık İl Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda “Organ Bağışı ve Nakli Konusunda Her Şey” konulu panel düzenlendi.

Panelde organ bağışçısı olmanın ve organ bekleyen hastaların durumu hakkında bilgiler verildi.



Vali Kaymak: “20 binden fazla kişi organ nakli bekliyor”

Türkiye’de birçok insanın organ nakli beklediğinin altını çizen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Organ bekleyen insanların halini ve düşüncelerini anlamak çok önemli. ‘Bir insanı kurtarmak bin insanı kurtarmak’ anlayışıyla insanlara bakıyoruz. Hastaların yaşamlarına devam etmek için ihtiyaç duydukları organları bulabilmeleri için kurulan Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezince yapılan çalışmaları takdir ediyoruz. Türkiye olarak organ bağışçısı sayısında yüzde 25 seviyesindeyiz. Toplumumuzdaki organ bağışçısı sayısını arttırmak için bu tür programları daha çok yapmamız lazım. Türkiye’de ayrıca 20 binin üzerinde insan organ nakli, bekliyor. Bu insanlar hayata tutunabilmek için bir fırsat bekliyor. Bizler toplum olarak Müslüman olduğumuz için merak ederiz. Bizler, ‘Benim organlarımın bir başkasında yaşaması nasıl olur?’ diye sorgularız. Bizim duyduğumuz fetvalarda dinimiz buna cevaz veriyor. Bütün bu sorularla ilgili cevaplar yetkili kişiler tarafından verilecek. Bu toplantının ardından edinilen bilgiler, başkalarına da aktarılarak organ bağışçısı sayısının arttırılmasında etkili olacağını düşünüyorum” dedi.



Rektör Bilgiç: “Organ naklinde başarı yüzdemiz yüzde 95 oranında”

OMÜ’de gerçekleştirilen nakillerin başarı oranı hakkında bilgiler veren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, “Bir insanın hayatının ne kadar önemli olduğunu bilen kişiler olduğumuz için buradayız. ‘1 organ bir hayat’ sloganıyla, organ bağışının önemini belirtmeye çalışıyoruz. Bizler, insan olarak çoğu muhtaçlıkları yaşayınca fark ediyoruz. Yaşamamış isek yoksulun da halini bilmiyoruz, mazlumun da halini bilmiyoruz. Hayatını devam ettirmek için organa ihtiyaç duyan hastanın da halini anlayamıyoruz. Allah bize bunları yaşamadan farkına varabilecek bir feraset nasip etsin. İğne battığında acısını anlıyoruz. Bizlerin artık bunu aşıp, yaşamadan yaşayanların halini anlayabilecek bir farkındalık içerisinde olma zorunluluğumuz var. Bir organın temin edilmesinden bir hastaya takılmasına kadar katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyoruz. Biz OMÜ olarak 2013 yılında Organ Nakli Merkezini kurduk. Kurulduğu yıldan itibaren gerçekleştirdiğimiz nakillerin başarı yüzdesi yüzde 95 oranında. Şu ana kadar da 53 böbrek nakli gerçekleştirdik. 50 kere de kornea nakli gerçekleştirdik. Bunlar başarı ve sayı itibariyle önemli ama yeterli değil. Bu gibi toplantıların organ bağışçısı sayısını arttırmasını diliyorum” diye konuştu.



Güney: “Samsun’da bu yıl 48 kişinin organları bağışlandı”

Samsun’daki organ bağışı sayıları hakkında bilgiler veren Sağlık İl Müdürü Dr. Yusuf Güney, “Bugün itibariyle Türkiye genelinde organ bekleyen hastaların sayısı 24 bin 963. 2016 yılında bin 998 beyin ölümünden 564’ü organ bağışı olarak gerçekleşti. Son 5 yıldaki kapsamlı çalışmalar neticesinde organ bağışı konusunda yüzde 100’e yakın artış sağlanabilmiştir. Organ bağışında artış görülmekle beraber nakil bekleyen hasta sayısı göz önüne alındığında diğer Avrupa ülkelerine nazaran hala istenen düzeye ulaşamamıştır. Samsun’da beyin ölümü sonrası organ bağışlayanların sayısı 2016 yılında 41 donörken, 2017 yılında ise şu ana kadar donör sayısı 48 olmuştur. Yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.



Kazak: “Ölümden sonraki organ bağışı ABD’de yüzde 92, Türkiye’de ise yüzde 22”

Türkiye’de ölümden sonraki organ bağışı sayısının diğer ülkelere kıyaslandığı çok az olduğunun altını çizen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, “Her yıl yaklaşık 2 bin 500 kişi organ nakli beklerken hayatını kaybetmektedir. Geçtiğimiz yıl, 26 kişi akciğer, bin 697 kişi böbrek, 2 kişi ince bağırsak, 183 kişi kalp, 523 kişi karaciğer ve 14 kişi pankreas nakli beklerken hayatını kaybetti. 2016 yılında Türkiye’de yaşanan 422 bin ölüm vakasından 1998’i beyin ölümü şeklinde gerçekleşti. Bunlardan ise 553’ünün organlarının bağışlanmasına aile tarafından izin verildi.

Bu hastalarımızdan akciğer, karaciğer ve kalp hastalarının yaşamını devam ettirmesi için tek şansı organ naklidir. Bağış yapılan organların çok kısa bir sürede organ bekleyen insanlara nakledilmesi gerekiyor. Bu organlardan kalbin ve karaciğerin 4-6, karaciğerin 12, böbreğin 24, pankreasın 8 ve incebağırsağın 7-8 saat arasında nakil bekleyen hastalara nakledilmesi gerekiyor. Bu konuda devletimiz uçak, helikopter ve kara aracı gibi bütün imkanları bize seferber etmiş durumdadır. Türkiye’deki organ nakli sorununun en önemli nedeni, organ bağışının azlığıdır. Ölümden sonra organ vericisi olarak kullanılan kişilerin oranları Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 92 oranındayken, bu oran Türkiye’de yüzde 22 oranındadır. Yaptığımız toplantılar ile daha çok ölümden sonraki organ bağışı sayılarının arttırılmasını hedefliyoruz. Çünkü bir organ bağışçısının organlarının bağışlanması için ailenin izni gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından daha önceden organlarını bağışlayan kişilere plaket takdim edildi. Program plaket töreninin ardından panel ile devam etti.
Kaynak: İHA