Kitap Okuma Halkaları Oluşturuluyor

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Gençlik Merkezlerinde eş zamanlı uygulanan “Kitap Okuma Halkaları” etkinliği Muğla’da ilk toplantısını öğrenci ve öğrenci velileri ile yaptı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz’ın da katıldığı toplantıda, etkinliğin Mayıs ayına kadar devam edeceği açıklandı.

Kitap Okuma Halkaları Oluşturuluyor
Etkinliğin amacının Ortaokul, lise ve yüksekokul öğrencileri başta olmak üzere gençlere kitap okuma alışkanlığını kazandırmak, analitik düşünen, konuşmaları doğru şekilde algılayabilen ve aktarabilen, olayları ve olguları yorumlayabilen, sorgulayan, tartışan, milli ve manevi değerlere sahip bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamak. Kitap okumanın yaygınlaştırılması ve gençlerin okuduğunu anlama, anladığını anlatabilme, topluluk önünde konuşabilme yeteneklerinin geliştirilmesinin amaçlandığı projede her bir halka, ayrı ayrı ortaokul, lise ve üniversite seviyelerinden olmak kaydıyla, en az 10 en fazla 20 kişiden oluşup, etkinliklerin hafta sonuna denk getirilmesi göz önünde bulundurularak her ay bir kitap bitirilecektir.

Muğla Uluslar arası Gençlik Merkezi salonunda yapılan ilk toplantıda yıl içerisinde anne babalarla hep birlikte okuma çalışması yapılması da velilere öneri olarak sunuldu. Gençlerin motivasyonunu artırmak amacıyla o ayki kitabın konusu da göz önünde bulundurularak okuma etkinliklerinin ve krtiklerin, gençlerin yaşına ve isteğine göre Muğla’nın tarihi, arkeolojik, antik, kültürel muhtelif yerleri, farklı bir dizayna sahip olan Sıtkı Koçman Üniversitesi Menteşe Kütüphanesi, Akyaka Ormanı, Seyir Tepesi gibi güvenli ve aynı zamanda geniş düşünmeye elverişli yerlerde yapılmasının projeyi yükselteceği konusunda fikir birlikteliği oluştu.

Özellikle kritik esnasında gençlerin etkili iletişim, kendini ifade etme yeteneği, empati duygusu, hikmetli konuşma gibi yetilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla, öğretmenin deneyimi ve bilgisi uhdesinde yaratıcı okuma, yaratıcı yazarlık, yaratıcı drama teknikleri ile okuma faaliyetinin daha cazip hale getirilmesi uygun görüldü.

Etkinlik ile ilgili bilgi veren Uluslar arası Gençlik Merkezi Gençlik Çalışanı Ayşe Karanlık, “Her yıl mayıs ayında gerçekleştirilen gençlik haftası etkinliklerinde bu gençlerimizin liderliğinde ‘Kitap değeri, okumanın faydaları, okumayı zevkli hale getirme vs’ gibi konularda simülasyon/flashmob gibi ilgi çekici etkinliklerin yapılması görüşüldü. Yıl içinde (Kütüphanecilik haftası zamanı olabilir) halka açık bir şekilde kitap okuma festivali tadında çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmesi, düşünülüyor. Böyle bir etkinlik halkalara katılan gençlerin ev sahipliğiyle gerçekleştirileceğinden, liderlik ve organizasyon becerilerine de katkıda bulunacaktır. Her 3 grup için de, bazı kitap okuma faaliyetlerinin, hava muhalefeti göz önünde bulundurularak, İl Müdürlüğü’müzün bütçesi dâhilinde, Muğla’nın kültürel, arkeolojik, tarihi öneme sahip iç ve dış mekânlarında yapılabileceği ve kritiklerin Uluslararası Gençlik Merkezi’ndeki Hasbihal Odası’nda gerçekleştirileceği görüşülmüştür. Ortaokul, Lise ve Yüksekokul/Üniversite seviyelerinde 20’şer gençten oluşan 3 ayrı halkamız var ve Uluslararası Gençlik Merkezi olarak bu gençler için hedefimiz sadece kitap okumaya teşvik ile beraber gençlerde diksiyon, beden dili, hitabet, eleştirel düşünme yeteneği gibi vasıfları da geliştirmek” dedi.

Etkinlik ile ilgili her ay sonunda o ayın değerlendirme raporu ile gelecek ayın planlama raporu ilgili uzmana e-posta yolu ile gönderilecek.
Kaynak: İHA