Ekonomi Bakanı Zeybekci Özbekistan'da

Zeybekci: 'Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki sağlam dayanışma ve iş birliği, sadece bölge değil, bütün dünya için fayda sağlamaktadır. Türkiye bu hedefe katkıda bulunmaya hazırdır' 'Aynı kökleri, aynı kültürel coğrafyayı paylaşıyoruz ve ortak bir geleceğe sahip olmak bizim kaderimizde var'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki sağlam dayanışma ve iş birliğinin sadece bölge değil, bütün dünya için fayda sağladığını belirterek "Türkiye, bu hedefe katkıda bulunmaya hazırdır." dedi.

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen "Orta Asya: Paylaşılan Geçmiş ve Ortak Gelecek, Sürdürülebilir Kalkınma ve Karşılıklı Refah İçin İş birliği Konferansı"na katılan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, ortak bir geçmiş ve geleceğe sahip olduklarını, bu nedenle sürdürülebilir kalkınma ve müşterek refahı elde etmek için çabalarını birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Orta Asya'nın sadece coğrafi değil, aynı zamanda jeopolitik bir entite olduğunu vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin, Orta Asya kültür ve medeniyetinin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Zeybekci, kendilerinin bu bölgeyi Türk-İslam medeniyetinin doğduğu ve zenginleştiği "ata yurdu" olarak saydıklarını belirtti.

- "Gelecek kuşaklar için yükümlülüklerimiz var"

İbn Haldun'un "coğrafya kaderdir" sözlerine atıfta bulunan Zeybekci, "Aynı kökleri, aynı kültürel coğrafyayı paylaşıyoruz ve ortak bir geleceğe sahip olmak bizim kaderimizde var." diye konuştu. Bu nedenle iş birliğini geliştirmenin gelecek kuşaklar için yükümlülükleri olduğunun altını çizen Zeybekci, şöyle devam etti:

"Terörizm, düzensiz göç, aşırılık ve organize suç gibi karşılaştığımız zorlukların çoğunun sınır aşan nitelikte olması nedeniyle de bu iş birliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, Afganistan'ın karşı karşıya kaldığı istikrarsızlık, yalnızca tüm bölge ülkeleri ve işbirliği yapan ortakların ortak ve yapıcı çabalarıyla çözüme ulaşabilir. Hiçbir ülke tek başına bu sorunlarla başa çıkamaz. Dahası, kültürel coğrafyamızın sorunlarını diğerlerinden daha iyi anlıyoruz. Bu bağlamda, daha geniş Avrasya bölgesinin tüm önemli paydaşlarının bu konferansta temsil edildiğini görmekten özellikle memnunum."

Bakan Zeybekci, Orta Asya ülkelerinin bağımsızlığının 26. yıl dönümü olduğuna hatırlatarak, bölge ülkelerinin, bağımsızlıklarından bu yana devletin güçlenmesi ve kalkınmanın sürdürülmesi konusunda kayda değer başarılara imza attığını vurguladı. Zeybekci, "Geçtiğimiz çeyrek asır boyunca her ülke ile ikili ilişkilerimizi güçlendirdik ve bölgesel iş birliğini geliştirmeye yönelik tüm girişimcilere destek verdik." ifadelerini kullandı.

- " Bu bölge gelecekte çok daha önemli olacak"

Bölgesel iş birliğinin geliştirilmesinde en son adımın 30 Ekim'de Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılması olduğuna işaret eden Zeybekci, bu projenin, eski İpek Yolu'nun yeniden geliştirilmesine katkıda sağlayacağını ifade etti. Bölgesel işbirliği bakımından bir diğer büyük başarının da 2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından Türk Konseyi'nin kurulması olduğunu belirten Zeybekci, konseyin terörle mücadele, turizm ve eğitim alanlarının yanı sıra çeşitli alanlarda iş birliğini artırmaya çalıştığını dile getirdi.

Orta Asya'nın, tarih boyunca küresel ticaretin hayati bir merkezi konumunda olduğunu anlatan Zeybekci, kişilerin ve malların serbest dolaşımının kolaylaştırılmasıyla, bölgenin öneminin gelecekte daha da artacağına inandığını dile getirdi.

Bakan Zeybekci, "Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki sağlam dayanışma ve işbirliği, sadece bölge değil bütün dünya için de fayda sağlamaktadır. Türkiye bu hedefe katkıda bulunmaya hazırdır." diye konuştu.

-Mirziyoyev, Zeybekci'yi kabul etti

Konferansın açılış konuşmalarından sonra Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Bakan Zeybekci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ı ve Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i kabul etti.

Mirziyoyev, kabulde, 25-26 Ekim'deki Türk-Özbek İş Forumunun ilişkilerin alt yapısını oluşturduğunu ve ilişkileri stratejik noktaya çıkardığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin İstanbul'daki toplantıda, iş adamlarına ata yurduna yatırım yapmaları için çağrıda bulunmasanın kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA