109 Yıllık Posta Pulu Koleksiyonu 3 Nesildir Sergileniyor

Zonguldak’ta yaşayan posta pulu koleksiyoncusu Hasan Gürdal, 3 nesildir sürdürülen 109 yıllık pul koleksiyonunu Bülent Ecevit Üniversitesinde sergiledi.

109 Yıllık Posta Pulu Koleksiyonu 3 Nesildir Sergileniyor
Kent merkezinde yaşayan posta pulu koleksiyoncusu Hasan Gürdal, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü dolayısıyla Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde ikinci kişisel sergisini açtı. Dedesi tarafından başlatılan koleksiyonculuğu babasından devraldığını anlatan Gürdal, 1908 yılından bu yana özenle sakladığı devasa arşivi, BEÜ’de sergiledi.

“Cumhuriyet Dönemi Posta Pulları Sergisi”nde dörtlü blok ve tekli pul şeklindeki koleksiyonları ziyaretçilere tanıtan Gürdal, çalışmanın devamlılığının sağlanabilmesi için de torununa pul defteri teslim ettiğini aktardı. Üç kuşaktır devam eden posta pulu koleksiyonunu anlatan Gürdal, şöyle devam etti:

“Zonguldak’ın eski bir ailesine mensubum. Dedemden babama, babamdan da bana intikal eden pul sergisi düzenledik. Dedem başlatmış. Babam büyük bir miktarda devamını sağlamış. Onun vefatından sonra ben devam ettirdim. Ben de her ay düzenli olarak pullarımı alıyorum. Koleksiyonu muhafaza etmeye çalışıyorum. Bu koleksiyon 1908 yılından başlıyor. Osmanlı’nın son döneminde birkaç pulumuz var. Cumhuriyetin ilk yılları ve 1920’li yıllardan bu yana düzenli şekilde bir koleksiyonumuz var. Koleksiyonu dörtlü blok ve tekli pul şeklinde muhafaza etmeye çalışmışız. Aynen bu çalışmayı devam ettiriyorum. Burada hiçbirini ayırt etmek mümkün değil. Hepsinin ayrı bir anısı var. Yeni çıkan pullar daha bir özenle basılıyor. Türkiye’nin ekonomik yapısını da o yıllar itibariyle pulların baskı şekli gösteriyor. Bazı pullara Londra baskısı yapılmış. Sonra Türkiye pul basılacak matbaa da oluşmuş. Türkiye’de pul basmaya başlamışlar. İlk basılan pullar biraz daha silik gibi gözükse de konuları çok güzel. Tabii zamanla Türkiye’de de ofset baskısının da gelişmesiyle çok güzel pullar basılmaya başlanmış. Torunuma bir pul defteri yaptım ve verdim. İnşallah heves eder de o da devam eder.”

Serginin hazırlanmasında emeği geçen BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu’na da teşekkür eden filatelist Hasan Gürdal, “Sağ olsun rektör yardımcımız Hakan Kutoğlu ile bir sergi yapmayı kararlaştırdık. 10 Kasım’ı uygun gördük. Ata’mızı da andık. Ona uygun bir sergi düzenledik. Benim ikinci kişisel sergim. Birincisi 3-4 yıl evvel çarşıda yapmıştık. Pulların evde kalmasını arzu etmedim. Gün yüzüne çıkmasını istedim. Genç nesil de görsün bir şeyler öğrensin istedim” diye konuştu.

Kaynak: İHA