Zonguldak Protokolü Maden Ocağına İndi

İşçileri ziyaret eden Vali Çınar ile İl Emniyet Müdürü Turanlı, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay İnan, TTK Genel Müdür Vekili Eroğlu, GMİS Genel Başkanı Demirci, İl Müftüsü Can, işçi kıyafetleri giyerek ocakta incelemelerde bulundu Vali Çınar: 'Kömür tozunun aklaştırdığı emeğin ve alın terinin ne demek olduğunu aşağıda gördük. Gerçekten görmeden ve temas etmeden tam da anlaşılmıyor. Aşağıda işçi arkadaşlarımızın çalışmalarını görünce etkilendik ve duygulandık'

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar ve protokol üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğüne ait kömür ocağındaki işçileri ziyaret etti.

Vali Çınar ile İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Gökhan İnan, TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, İl Müftüsü Rüstem Can, kurum yetkilileriyle eksi 170 koduna indi.

İşçi asansörüyle ocağa inen yetkililer, işçi kıyafetlerini giydi, gaz maskesi, baret ve madenci feneri gibi ekipmanları da yanlarına aldı. Ahmet Çınar, kişisel koruyucuların nasıl ve hangi durumlarda kullanıldığına yönelik kurum yetkililerince de bilgilendirildi.

"Fayton" vagon sistemiyle yaklaşık 2,5 kilometre ilerideki galeriye giden Çınar ve beraberindekiler, yaklaşık 400 metre yürüyerek üretim yapılan kömür damarında incelemelerde bulundu.

Vali Çınar, maden ocağındaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, ocağı gezmelerinin hayatındaki ilginç anılardan biri olduğunu vurgulayarak, yer altının büyüleyici ve etkileyici olduğunu söyledi.

Zonguldak'ta çıkan kömürün Türkiye'nin her yerini ısıttığını ifade eden Çınar, şöyle konuştu:

"İşçilerimizi ziyaret ettik. Bütün teknik heyete teşekkür ediyorum. Her şey güvenlik için yapılmış. Yer altında çalışan işçilerimizin ve mühendislerin güvenliği ön plana alınmış. Ustalarımızın, işçilerimizin ve mühendislerimizin neler yapabileceğini görmüş olduk. Orhan Veli Kanık'ın, 'Siyah akar Zonguldak'ın deresi, yüz karası değil, kömür karası, Böyle kazanılır ekmek parası.' diyor. Biz bunu aşağıda gördük. Kömür tozunun aklaştırdığı emeğin ve alın terinin ne demek olduğunu aşağıda gördük. Gerçekten görmeden ve temas etmeden tam da anlaşılmıyor. Aşağıda işçi arkadaşlarımızın çalışmalarını görünce etkilendik ve duygulandık. Ağır bir iş. Çalıştıkları ortam ve şartlar yerin altında riskleri olan bir ortam. Bildiğiniz alın teri ve emek gerektiren şartlar. 'Anaların ak sütü gibi' deriz ya, bence kazanılan ekmeğin en helal şeklini aşağıda gördük."

- TTK'nın özelleştirileceği iddiası

Vali Ahmet Çınar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, TTK ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ile ilgili yer alan maddeye ilişkin, işçilerin kendilerine endişelerini anlattığını belirterek, "Biz de onlara şunu söyledik. 'Sizin hakkınızı aramanız, endişelerinizi dile getirmeniz çok saygı değer bir davranış.' dedik. 'Şu an Valilik olarak herhangi bir karar, niyet ve bildiri almış değiliz. Şu anda resmi anlamda bir şey söyleyemiyoruz.' dedik. Doğru işi doğru zamanında yapmak lazım. Şehrimiz ve ülke için doğru olanı yapmak lazım." diye konuştu.

Daha sonra Vali Ahmet Çınar ve protokol üyelerine kurum yetkilileri tarafından madenci lambası ve kömür hediye edildi.

Kaynak: AA