TİKA'dan Kolombiyalı İtfaiyecilere Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen itfaiye eğitim programı kapsamında Kolombiyalı itfaiyecilere kapasite geliştirme eğitimi verildi.

TİKA'dan Kolombiyalı İtfaiyecilere Eğitim Desteği
Kocaeli ve Ankara’da gerçekleştirilen eğitim kapsamında kapalı ve dumanlı ortamlarda ilerleme teknikleri, Birleşmiş Milletler tehlikeli madde kodlama sistemi ve ADR kodlama sistemi, tehlikeli maddelere müdahale operasyonu, afet yönetimi ve organizasyonu gibi uygulama ağırlıklı derslerin yanında stres yönetimi ve iletişim gibi teorik eğitimler de alan Kolombiyalı itfaiyeciler, afetlere hızlı ve etkin bir biçimde müdahale konusunda güncel tekniklerle tanışma imkanı buldular.

Kolombiya’nın Tolima Eyaleti’nde mukim Ibague Belediyesi İtfaiye Teşkilatı’ndan Rafael Rico Troncoso, düzenlenen eğitimde kazandığı bilgi ve beceriler sayesinde karşılaşacağı olaylara profesyonel bir şekilde müdahale edebileceğini ve yaşanabilecek can ve mal kayıplarını en aza indirebileceğini ifade ederek Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

Kolombiyalı itfaiyeci Luis Alfredo Garcia Pinto, eğitim esnasında Türk meslektaşları ile birçok konuda fikir ve tecrübe paylaşımında bulunduğunu belirterek, Türkiye’de öğrendiği teknikleri Ibague idaresinin kurumsal bir seviyeye yükseltilmesi için kullanacağını dile getirdi.

Düzenlenen eğitim programı için TİKA ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerine şükranlarını sunan Tito Noel Cubides Suarez ise, ikinci kuşak itfaiyeci olarak babasının mesleğini devam ettirdiğini dile getirerek, Türkiye’de elde ettiği becerileri tüm çalışma arkadaşlarına aktarmaya çalışacağını ifade etti.

Bugüne kadar Paraguay, Şili, Kolombiya gibi birçok Latin Amerika ülkesinde itfaiye aracı ve donanım temini ve kurumsal kapasite eğitimi dahil olmak üzere birçok konuda teknik işbirliği projeleri gerçekleştiren TİKA, Arjantinli ve Surinamlı itfaiyecilerin katılacağı eğitim projeleri ile Güney Amerika’daki teknik destek çalışmalarına devam edecek.
Kaynak: İHA