Serviste 5 Saat Unutulduğu İddia Edilen Çocuğun Babaannesi Konuştu

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde geçtiğimiz hafta 5 saat boyunca serviste unutulduğu iddia edilen 7 yaşındaki hafif zihinsel engelli Efe’nin babaannesi İran Ç., olay günü yaşananları anlattı. İran Ç., "Şikayetçiyiz, hakkımızı arayacağız" dedi.

Serviste 5 Saat Unutulduğu İddia Edilen Çocuğun Babaannesi Konuştu
Olay, Çorlu’da 25 Ekim Çarşamba günü meydana geldi. Çorlu Sakatlar Derneği İlköğretim Okulu ile İş Okulunda eğitim gören hafif zihinsel engelli Efe Ç., ailesi tarafından sabah okuluna gitmek üzere E.T. idaresindeki servis aracına bindirildi. Saat 15.00 sıralarında eve getirilen çocuğun beslenmesini yemediğini fark eden anne, öğretmeniyle konuşunca çocuğun o gün okula gitmediğini öğrendi. Müdürle konuşan aile, okulun kamera kayıtlarını izleyince çocuğun okula giriş yapmadığını tespit etti. İncelemelerin ardından servisteki diğer öğrencileri okula bırakan servis şoförü E.T.’nin, engelli öğrenci Efe Ç.’yi unutarak evine gittiği, çocuğun 5 saat boyunca serviste kaldığının ortaya çıktığı iddia edildi.

"Her sabah yaptığım gibi torunumu giydirip yanına beslenmesini verip okula gönderdim"

Olay günü yaşananları anlatan babaanne İran Ç., "Sabah her zamanki kalktım torunumu giydirdim, yiyeceklerini yanına koydum servis aracına bindirdim. Sabah okula gitti, saat 3’te geri geldi. Geldiği gibi ben açım dedi, yemek istedi. Verdiğimiz yemeği uzun süre aç kalmış gibi yedi. Annesi beslenmesine baktı, yanına koyduklarımız olduğu gibi duruyordu. Anne, ’Efe bugün beslenmesini yememiş’ dedi.

Neden beslenmesini yemediğini araştırdık. Olayın olduğu günün ertesi gün doktora götürecektik, vazgeçtik annesi okula götürdü ve öğretmenine Efe dün niye hiç beslenmesini yemedi diye sordu. Öğretmeni de ’Efe dün okula gelmedi ki’ yanıtını verdi. Müdürle görüştük, kamera kayıtlarına baktık. Kamera kayıtlarına baktık Efe’nin okula girişi yok. Serviste 8 tane çocuk var Efe’nin girişi yok. Servis şoförü inkar etmiş, ‘ben ne bileyim kapı açıktı çocuk herhalde içeri girmiş’ demiş. Ben de servis şoförü karısıyla gelecek hesap verecek dedim. Bir saat okulsa servisin gelmesini bekledim. Geldiğinde, ’çocuğa ne oldu ne yaptın?’ dedim. Bana da cevap vermedi. Müdür geldi, bir saat sonra tekrar çağırdılar dediler ki ’çocuk arabada kalmış’" dedi.



"Çocuğu almaya aynı servis gelince aile okula göndermedi"

"Çocuk hareketli bir çocuk, sessiz sakin bir çocuk değil" diyen babaanne, "Sonra polise gittik, karakola gittik, şikayetçi olduk. Ertesi gün tekrar o servis gelecek çocuğu alacak dediler. Sonra kendim götürdüm. Okul müdürüne bir kez daha söyledim. En son bugün ayrı bir servis geldi. Bugün okula başka bir servisle gönderdik. Efe bugün okula gitti" diye konuştu.



"Kendinizi yerimize koyun ne hissettiğimizi anlayın"

İran Ç., "Kendinizi bizim yerimize koyun ne yaşadık bilmiyorum ben de. Şu anda ben düşünüyorum da ben hiçbir şey yapmamışım, benim yerimde başkası olsa parçalardı. Ben dondum kaldım. Böyle bir şey aklımızın ucundan geçmedi. Oluyordu, televizyonlarda duyuyorduk. Annesine de dedim ki ’iyi ki Efe ile ilgili başımıza böyle bir şey gelmez’ ama geldi işte. Çocuk o kadar saat bu çocuk 6 saat ne yaptı arabanın içinde. Aşırı yağmur vardı o gün. Allah biliyor ne yaptı o çocuk. Hala da perişanız ne uyuyabiliyoruz, hala şoktayız" ifadelerini kaydetti.



"Şikayetimizi yaptık, inşallah adalet yerini bulur"

Şikayetçi olduklarını dile getiren İran Ç., "Şu anda savcıya sevk ettiler, bekliyoruz inşallah adalet yerini bulur. Böyle bir şey olmaz, yani o servisçi de istemezdi kimse istemez. Minibüs ne kadar ki zaten, böyle bir dönsün baksın, minibüsteki hostes ne için para alıyor. Sen ne için o görevi yapıyorsun. 8 çocuk var orada arabada, 8 çocuğun biri eksik farkında değilsin. 6 saat boyunca bir bak" dedi.

Efe konusunda da bilgi veren babaanne İran Ç., "Efe 7 yaşında sara hastası. Efe aşırı hareketli. Ateşli havale geçirdi, gerileme var. 7 yaşında ama 2 yaş zekası geride. Doktorlar öyle tanı koydular. Hala da özel hastaneye gidiyor 3 yaşından beri özel doktora özel eğitime gidiyor. Efe sadece kendisini o anda anlatamıyor. Ne oldu ne bitti anlatamıyor. O güne ilişkin sadece yağmur diyor. O gün çok yağmur yağıyordu. Onun kafasında yağmur var. Engeli geç konuşma. O anda ne olup ne bittiğini anlatamıyor. İşitme engelli değil" şeklinde konuştu.



Çorlu Kaymakamı Kılıç: "İhmal olduğu gerçek"

Olayla ilgili adli soruşturmanın yanında idari soruşturma başlatıldığını kaydeden Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, "İzmir’de yaşanan üzücü olayla ilgili okullar açılmadan önce tüm okullarla okul aile birlik başkanları ile toplantılar yaptık ve bu konuya özellikle ağırlık verdik ama maalesef iki olayımız oldu. Birinci olayımızda uyarılarımız şu yöndeydi, özellikle serviste gelmeyen öğrencilerin ailelerinin bilgilendirilmesini tüm okul idarelerinden öğretmenlerinden istemiştik. Birinci olayımızda o sistemimiz çalıştı. Çocuk serviste unutulmasına rağmen anında haberdar edilerek aileye bilgi verilerek konu aşılmıştı. İkincisinde ise, serviste çocuğun kalması anne tarafından fark ediliyor. O sırada servis şoförü de gözaltına alınıp gerekli adli işlemler yapıldı ama idari işlemler de devam ediyor. Bu konuda ihmali olan öğretmen ve idarecilerle ilgili idari soruşturmamızda devam ediyor. Bu konu üzerinde bir ihmal olduğu gerçek. Bununla ilgili de gerekli soruşturmalarımız devam ediyor" dedi.

Kaynak: İHA