Peru'da Güzellik Yarışmasında Kadına Yönelik Şiddet Vurgusu

Peru'da düzenlenen bir güzellik yarışmasına katılan adaylar sıra dışı protestoya imza attı.

BBC'nin haberine göre, "Miss Peru" güzellik yarışmasında sahneye çıkan yarışmacılar, beden ölçüleri yerine kadına yönelik şiddet istatistiklerini paylaştı.

Yarışmacılar, vücut ölçüleri yerine ülkede öldürülen, cinsel istismara maruz kalan ve saldırıya uğrayan kadınlara ait rakamları seslendirerek konuya dikkati çekmeye çalıştı.

Peru'daki şiddet mağduru kadınların anıldığı programa, organizatörler de cinsiyete dayalı saldırılara ilişkin önemli vakalara ait gazete haberlerini göstererek destek verdi.

Yarışmacılardan biri Peru'da, kadınların yüzde 70'ten fazlasının sokaklarda taciz edildiğini kaydetti.

Yarışmanın sonunda adaylara, hobileri ve hayalleri gibi soruların yanı sıra şiddet sorununun çözümü konusunda ne yapacakları soruldu.

Güzellik yarışmasının kazananı Romina Lozano, sadece kadın cinayetleri değil kadına yönelik şiddetin her türlüsü için her saldırganın isminin geçtiği bir veri tabanı oluşturmayı planladığını dile getirdi.

ABD'nin Las Vegas kentinde bu ay düzenlenecek "Miss Universe"te Peru'yu temsil etme hakkını kazanmak için yarışan yarışmacıların bu ay başkent Lima'da kadına karşı şiddeti vurgulamak için bir yürüyüşe öncülük yapması planlanıyor.

Peru Kadın ve Savunmasız Nüfuslar Bakanlığının 2016 verilerine göre, ülkede 2015 yılında 95 kadın şiddet nedeniyle hayatını kaybetti.

Ülkede geçen yıl ağustos ayına kadar 50'den fazla kadın eşi ya da eski eşi tarafından öldürüldü.

Kaynak: AA