Kolombiya'da Yerli Lider Isarama'nın Öldürülmesi

Devlet Başkanı Santos, Choco yönetim bölgesi yerli liderlerden Isarama'nın ELN tarafından öldürmesini kınadı.

BOGOTA – Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Choco yönetim bölgesi yerli liderlerinden Aulio Isarama’nın Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) tarafından öldürülmesini kınadığını ve olayın araştırılması için talimat verdiğini açıkladı.

Resmi ziyaret için Kanada'da bulunan Santos, gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 Ekim'de kırsal bölgede cesedi bulunan Isarama’nın ölümünden sorumlu olanların yakalanıp yargı karşısına çıkarılması amacıyla gereken her şeyin yapılması için talimat verdiğini belirtti.

Santos, "Bizim için en değerli olan şey hayattır. Elbette bu cinayeti de herhangi bir cinayet gibi kınıyoruz." dedi.

Kolombiya hükümetinin ELN ile yapılan ateşkes anlaşmasının şartları içinde hareket etmeye devam edeceğini vurgulayan Santos yargıdan Isarama cinayeti konusunda kararlılık göstermesini isteyeceklerini sözlerine ekledi.

ELN, pazartesi günü Choco yönetim bölgesindeki yerlilerin resmi makamlarca da tanınan liderlerinden Isarama'yı öldürdüğünü kabul etmişti.

Yüksek Barış Komisyonu, suikastin, hükümet ve örgüt arasındaki ateşkesi ihlal eden ilk gelişme olduğuna işaret etmiş, hükümetin Başmüzakerecisi Juan Camilo Restrepo da sosyal medya hesabından cinayetin "korkunç bir suç" olduğunu ve olayla ilgili yargının yanı sıra ateşkesi gözlemleyen otoritelerin de tavır alması gerektiğini ifade etmişti.

ELN de yanıt olarak sosyal medya hesabından "Uriel" kod isimli komutanı tarafından imzalanan bir bildiri yayınlamış, Isarama’nın öldürülmesinden üzüntü duyulduğu ve bu tür olayların tekrarlanmaması için tüm örgüt kademelerine talimat verildiğini kaydetmişti.

Hükümet ve ELN 4 Eylül'de, Ocak 2018'e kadar yürürlükte kalacak ateşkes ilan etmişti. ELN, Kolombiya hükümeti ile vardığı ateşkes kapsamında, altyapılara yönelik saldırıları, çocuk kaçırmayı ve örgüte üye kazandırılmasını durdurmayı kabul etmişti. Kolombiya hükümeti de ELN mensuplarına insani yardım yapmayı kabul etmişti.

ELN, Kolombiya hükümetinin anlaşmaya vardığı son isyancı grup olma özelliğini taşıyor. Kolombiya hükümeti ve örgüt, 24 Temmuz'da Ekvador'un başkenti Quito'da üçüncü tur görüşmelere başlamıştı. Tarafların 7 Şubat-6 Nisan ve 16 Mayıs-30 Haziran'da yaptıkları ilk iki görüşmeden, birlikte belirleyecekleri pilot bölgede mayın temizliği yapma kararı çıkmış, ateşkes sağlanması yönünde bir mutabakat sağlanamamıştı. Kolombiya ve yaklaşık bin 500 militana sahip ELN arasındaki görüşmeler Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya'nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yürütülüyor.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da, yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak: AA