Kalfalık Ve Ustalık Belgelerinin Almak İsteyenlere Sınav İmkanı

Tirebolu Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Arslan, merkezlerine başvurmaları halinde isteyenlere kalfalık ile ustalık belgelerini alarak meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açmasına imkanı tanındığını söyledi.

Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, mesleki eğitim kanununda yer alan, aralarında kuaförlük, otomotiv, mobilya, metal sektörünün de olduğu 27 alan ve 142 meslek dalında çalışan, kalfalık ya da ustalık belgesi bulunmayanlara yönelik hükümlerin belirlendiğini ifade etti.

Belgelerini almak isteyen en az 22 yaşını bitirmiş, ilköğretim ya da ortaokul mezunlarının sınavlara alınacağını ifade eden Arslan, "Öncelikle kalfalık, sonrasında ise ustalık sınavlarında başarı gösterenlere belge verilecek. Ustalık ve kalfalık belgesine sahip olanlar, meslekleriyle ilgili alanlarda iş yeri açma imkanına sahip olacak." dedi.

Sınavlarla ilgili de açıklama yapan Arslan,"Daha önceki düzenlemede, bir meslek dalında kalfalık sınavına girmek için 6 sene, ustalık için de bunun üzerine 5 yıl olmak üzere toplam 11 sene bir iş yerinde çalıştığını beyan etme zorunluluğu bulunuyordu. Yeni düzenlemede ise esnafın sınava girebilmesine yönelik bu şartlar kaldırıldı. İş yerinde bir meslek dalında çalıştığını sosyal güvenceyle belgelendirenler, mesleki eğitim merkezlerine başvurmaları halinde doğrudan kalfalık sınavlarına alınacak. Ustalık için ise 5 yıl aynı işi yaptığını sosyal güvencesiyle belgelendirenler sınava girebilecek." diye konuştu.

Kaynak: AA