Kadın Semt Pazarına Erkeklerin De Dahil Edildiği İddiası

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kadın semt pazarında çalışan kadınlar, belediyenin kendilerine erkeklerle çalışma şartı koştuğunu iddia ederek oturma eylemi yaptı Kadınlardan Saltık: 'Belediye Başkanı bize, 'Biz burada olduğumuz sürece Bağcılar semtine erkek pazarcı girmeyecektir.' sözünü verdi. Maalesef bize verilen sözler tutulmuyor' Belediyenin açıklamasından: 'Hiçbir pazar güzergahının kadınların elinden alınması söz konusu dahi olamaz'

Diyarbakır'ın merkez Bağlar Belediyesince kendilerine tahsis edilen semt pazarında erkeklerle çalışma şartı koşulduğunu iddia eden kadın pazarcılar, belediye binası önünde oturma eylemi yaptı.

İlçenin Bağcılar semtinde Jiyan Semt Pazarı'nda çalışan kadınlar haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle Bağlar Belediyesi önünde toplandı.

Belediye binası önünde oturan kadınlar burada basın açıklaması yapmak istedi.

Polisin izinsiz olduğu gerekçesiyle belediye önünde açıklama yapamayacaklarını belirtmesi üzerine kadın pazarcılar çalıştıkları semt pazarının önüne geçti.

Burada konuşan pazarcılardan Fatma Doğan, Bağlar Belediyesinin 2013 yılında 200 kadına istihdam sağlamak için kendilerine gezici pazar yeri tahsis ettiğini belirterek, erkeklere ait pazar yerinin ise belediye tarafından kapatılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

Nurdan Saltık, 7 aydır denetim bahanesiyle pazar esnafının baskı altına alındığını öne sürdü.

Saltık, "Yıldırma politikası uygulanıyor. Birçok arkadaşımızın tezgahı hiçbir gerekçe yokken 10 gün süreyle kapatıldı. Sebepsiz şekilde birçok arkadaşımıza para cezası verildi. Erkek pazarcılara uygulanmayan para cezası kadınlara uygulanıyor. Belediye Başkanı bize, 'Biz burada olduğumuz sürece Bağcılar semtine erkek pazarcı girmeyecektir.' sözünü verdi. Maalesef bize verilen sözler tutulmuyor. Bölgemize erkek pazarcılar girerse büyük mağduriyet yaşarız." ifadelerini kullandı.

Kendilerine erkek pazarcılarla çalışma şartı koşulduğunu iddia eden Saltık, bu durumu kabul etmeleri halinde yerlerinin resmileştirilerek kendilerine verileceğinin vaat edildiğini savundu.

Saltık, belediyenin, Bağlar Kaymakamlığının isteğiyle bunu yaptıklarını kendilerine aktardığını ileri sürerek, buna inanmadıklarını aktardı.

- "Pazarın kadınların elinden alınması söz konusu olamaz"

Konuya ilişkin Bağlar Belediyesinden yapılan açıklamada, belediyenin şiddet mağduru, ekonomik durumu kötü ve çalışmak isteyen kadınların istihdam edilmesi için Jiyan Semt Pazarı'nı büyük bir proje sonucu hayata geçirdiği, bu kadar önemli bir proje hayata geçirildikten sonra ve birçok kadının da önemli bir geçim kaynağı iken bunu bertaraf etme gibi bir durumun söz konusu olmayacağı bildirildi.

Mahallenin pazar ihtiyacını karşılamanın belediyenin görevi olduğuna işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz günlerde Kaynartepe Mahallesi'nde bulunan erkek pazarı resmi gerekçelerden dolayı kaldırıldı. Bizlere mahalle sakinleri ve erkek pazarcılardan gelen yoğun talepten dolayı Bağcılar Mahallesi'nde erkek pazarcılara yeni bir yer verilmesi konusu yönetimimiz tarafından gündeme alındı. Bizler erkek pazarcıların mağduriyetini gidermek için Kamışlı Bulvarı'nın üst tarafı ile Nevruz Parkı alanının alt tarafından bulunan yeni bir noktaya sadece cumartesi günleri karma bir pazar kurulması için karar aldık. Fakat kadın pazarcılar hiçbir şekilde erkek pazarcıların Bağcılar Mahallesi'ne girmesine izin vermeyeceklerini ve bu mahallenin kendilerine ait olduklarını dile getirerek halkın ve erkek pazarcıların mağduriyetini göz ardı ettiler."

Jiyan Semt Pazarı'na erkeklerin de dahil edildiğine dair iddiaların asılsız olduğu belirtilen açıklamada, "Hiçbir pazar güzergahının kadınların elinden alınması söz konusu dahi olamaz." ifadesine yer verildi.
Kaynak: AA