'İran Edebiyatında Kadın' Sempozyumu

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde 'Çağdaş İran Edebiyatında Kadın' sempozyumu yapıldı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), Hece Yayınları ve İran Kültür Müsteşarlığı iş birliğiyle "Çağdaş İran Edebiyatında Kadın" adlı sempozyum düzenlendi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin Etlik yerleşkesindeki sempozyuma AYBÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard ve İran Kültür Müsteşarı Hasan Safarkhani'nin yanı sıra çok sayıda konuk katıldı.

Doğan, burada yaptığı konuşmada, 200 yıldır kültür ve edebiyatı sadece Batı kaynaklarından takip etmek zorunda kaldıklarını belirterek "Edebiyat alanında bizim derinliğimiz Batı'dan çok daha fazla." dedi.

İran ile Türkiye arasında edebiyat, kültür ve sanat alanlarında birlikteliğin zaten var olduğunu kaydeden Doğan, son 100 yılda dil alanında bazı ayrışmalar olsa da birlikteliğin devam ettiğini vurguladı.

"Bizim beraber bir şeyler üretmemiz lazım. Sistem ve yöntemde eksiklik olsa da kabiliyette noksanlık yok." diyen Doğan, iki ülke birikimiyle güç birliği oluşturmanın önemine işaret etti.

Doğan, üniversiteler arası sıralama dahil ölçütler baz alınırken hep Batı değerlerinin kullanıldığından yakınarak sempozyum vesilesiyle değerler oluşturma konusuna yardımcı olunabileceğinin altını çizdi.

Büyükelçi Fard, ülke liderlerinin, ikili ilişkileri her alanda dengeli biçimde geliştirdiğini hatırlatarak "Ticari ilişkiler yıllık olarak 12 milyar dolarla hedeflenen 30 milyar doların gerisinde kalsa da siyasi, askeri ve güvenlik alanında ilişkiler dengeli biçimde ilerliyor." diye konuştu.

İlişkilerin edebiyat alanında yeterince gelişmediğini vurgulayan Fard, sempozyumun buna katkı sağlamasını umduğunu söyledi.

Fard, İran toplumunun yarısının kadın olduğunu hatırlatarak İran toplumunda kadınlara çok fazla hizmet sunulduğunu ve kendisinin de bu toplantıya eşiyle geldiğinin altını çizdi.

Kültür alanına diğer alanlardan daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade eden Fard, iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılmasının önemli olduğunu belirtti.

"İki ülke arasındaki ilişkiler son 40 yıla nispeten çok iyi durumda." diyen Fard, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'ı ziyaret ettiğini ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'nin Türkiye'ye geldiğini hatırlatarak bu sempozyumun da alanında bir ilk olduğunun altını çizdi.

Kültür Müsteşarı Safarkhani, "İran ve Türkiye'nin, tarihi ve kültür alanında çok sayıda ortak değeri var. İlişkiler tarih boyunca devam etti." dedi.

Edebiyat alanında ilişkilerin yeterince gelişmediğini ve Türkiye'de görev yaptığı sürece bu eksikliği hissettiğini belirten Safarkhani, amaçlarının bundan sonraki nesillere bu alanda daha sağlam ilişkiler bırakmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA