İİT Üye Ülke Borsaları Forumu 11. Toplantısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin borsaları arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik 2005'ten bu yana her yıl Borsa İstanbul koordinatörlüğünde toplanan forumun 11'incisi düzenlendi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülke Borsaları Forumu 11. Toplantısı, yurt dışından konuşmacıların da katılımıyla Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul açıklamasına göre, forum, İİT üyesi ülkelerin borsaları arasındaki iş birliğini geliştirmeye yönelik olarak 2005 yılından beri her yıl Borsa İstanbul koordinatörlüğünde toplanıyor.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, İİT üyesi ülkelerin borsa, takas, saklama ve kayıt kuruluşlarının yetkili ve temsilcileri katıldı.

Toplantı, Kuran-ı Kerim tilaveti okunmasının ardından İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Sekreteryası Direktörü Selçuk Koç'un konuşması ile açıldı. Koç, konuşmasında, forumun İslami finansın üye ülkelerde yaptığı çalışmalar ve finans alanındaki İSEDAK projeleri ile İSEDAK Mali İşbirliği Çalışma Grubu önerilerinin hayata geçirilmesi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Açılış oturumunda konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ise İslam ülkelerinden toplantıya katılan temsilcilere teşekkür ederek, "Borsa İstanbul yönetimi olarak İslami finansı her zaman teşvik ediyoruz. Ayrıca forumun İslami finansın diğer paydaşlarıyla iş birliği yapmak için değerli bir araç olduğuna inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya da fikir alışverişinin son derece değerli olduğuna işaret ederek, "Ancak bizi ileriye götürecek olan somut sonuçlardır. Bu nedenle forum toplantılarında alınan kararların hayata geçirilmesi için kararlılıkla çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

Forumda ayrıca, İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Kuruluşu (AAOIFI) Genel Sekreteri Hamed Merah, IIFM İcra Kurulu Başkanı Ijlal Ahmed Alvi, IDB Türkiye Ofis Direktörü Saleh Jelassi, World Bank GIFDC İslami Finans Başkanı Abayomi Alawode ve Nasdaq Blockchain Ürün Yöneticisi Johan Toll da birer sunum gerçekleştirdi.

Bu yıl, her yıl gerçekleştirilen forum toplantısına ek olarak Borsa İstanbul, üye ülke borsaları ile İslami finans sektöründeki söz sahiplerini bir araya getiren bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda İİT Üye Ülke Borsaları arasında altın borsası kurulması ve İslami endeks ile ürünlerinin pazarlanması konularına odaklanıldı.

Günün sonunda elde edilen bulgular rapor haline getirilerek forum toplantısında paylaşıldı.

Forum kapsamında gerçekleştirilen Görev Güçleri Çalıştayı'nda bir imza töreni de yapıldı. Borsa İstanbul ile AAOIFI üyelik sözleşmesi imzaladı. Sözleşme, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ ve AAOIFI Genel Sekreteri Merah tarafından imzalandı.
Kaynak: AA