İEÜ'de TÜRKPATENT Bilgi Ve Döküman Birimi Kuruldu

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muğan: 'TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimimiz hem üniversitemizdeki akademisyen, girişimci öğrencilerimiz ve İzmir Bilimpark bünyesindeki firmalar ve sanayi kuruluşlarına, fikri, sınai haklar konusunda ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve belgeyi sağlamak amacındadır'

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) bünyesinde TÜRKPATENT Bilgi ve Döküman Birimi kurulduğu bildirildi.

İEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Patent ve Marka Kurumunun yetkilendirmesi ve İEÜ Embyroniks Teknoloji Transfer Ofisi'nin desteğiyle oluşturulan birimde, buluşlarına yön vermek isteyenlere destek sağlanmasının yanı sıra eğitimler verilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Şımga Muğan, Türk Patent ve Marka Kurumu ile protokol doğrultusunda yetkili kurum olduklarını, bölgenin fikri ve sınai haklarının, patent portföyünün geliştirilmesi için çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Üniversitedeki araştırmacıların yanı sıra ekosistem kapsamındaki kuruluşların da süreçten yararlanacağını belirten Muğan, "Ar-Ge çalışmaları sonucundaki buluşların toplumun yararına kullanılabilmesi ve katma değere dönüşmesi için gerekli süreçler, TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi tarafından sağlanacak. Birimde kurumlar, oluşturacağımız arayüz ile bilgiye daha kolay ulaşabilecek." ifadesini kullandı.

Muğan, üniversitenin girişimcilik ruhu üzerine kurulduğunu, öğrenci, akademisyen ve sanayi ortakları arasında fikir aşamasından projelendirmeye, bilimsel teknolojiden üretime dek tüm safhalarda ihtiyaçları karşılama amacı taşıdıklarını vurguladı.

Muğan, İzmir Bilimparkın inovasyon ve girişimcilik başlığı altında üniversite ile sanayi arasında teknolojik katma değer yarattığını aktararak, şu değerlendirmede bulundu:

"TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimimiz hem üniversitemizdeki akademisyen, girişimci öğrencilerimiz ve İzmir Bilimpark bünyesindeki firmalar ve sanayi kuruluşlarına, fikri, sınai haklar konusunda ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve belgeyi sağlamak amacındadır."

Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tescilinin başvuru süreçlerine destek oluşturulacağını ifade eden Muğan, "Fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuat ile her türlü bilgi ve dokümana kolaylıkla erişebilecekler. Ayrıca Türk Patent Kurumu tarafından belirli zamanlarda verilecek eğitimlerin organizasyonlarını da gerçekleştireceğiz." açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA