İbrahim Kalın: Muhalefet için utanç verici

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP'li Tezcan'ın sözleri için 'Muhalefet için utanç verici' dedi.

İbrahim Kalın: Muhalefet için utanç verici
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın Cumhurbaşkanı hakkında diktatör benzetmesi yapmasını değelerndiren Kalın 'Cumhurbaşkanımızı hedef alan ifadeler ana muhalefet adına bir utanç vesikasıdır. Bu milletin iradesine de bir saygısızlıktır. Yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı'na 'diktatör' diyemezsiniz.' dedi.

Kalın'ın konuşmasından satır başları:


Bizim beklentimiz Erbil yönetiminin attığı yanlış adımdan geri dönmesidir. Tamamen iptal edilmesi yönündeki beklentiyi tekrar hatırlatmak istiyoruz. Telafer'den kaçan kardeşlerimizin evlerine dönmesi bizim için önem taşıyor.

HABUR'U KAPATMAYACAĞIZ

Irak Türkmenleri bağlamında, Kerkük bağlamında bizim herhangi bir etnik gruba karşı negatif tavrımız söz konusu değildir. Burada Irak Kürtlerine karşı bir cezalandırma tavrı söz konusu değil. Dün akşam itibarıyla, memnuniyetle karşıladığımız bir gelişme yaşandı ve İbrahim Halil Kapısı, Erbil tarafından Irak merkezi yönetimine devredildi. Biz Habur Sınır Kapısı'nı bundan sonra da kapatmayacağız. İnsani olarak gidip gelmeler devam edecek, kapı Irak merkezi yönetimi tarafından yönetilecek.

Irak'ın DEAŞ'tan tamamen temizlenmesi bizim için memnuniyet verici bir gelişmedir. Irak topraklarının PKK terör örgütünden tamamen temizlenmesi için de fırsat var. İbadi ile Cumhurbaşkanımız bu konuyu görüştüler. Beklentimiz, ABD'den, koalisyondan bu tarihi fırsatı değerlendirmek.

TERÖR YAPILARI TAMAMEN TEMİZLENMELİ


Suriye'de çatışmasızlık bölgesi uygulaması devam ediyor. Astana toplantılarının 7'ncisinde de bunun altı çizildi. Bizim öncelikli amaçlarımızdan birisi orada ilan edilen ateşkesin kapsamlı şekilde uygulanması. İdlib şu anda 2 milyondan fazla insanın yaşadığı vilayet haline gelmiş durumda. Biz bu süreci devam ettireceğiz. Bizim beklentimiz kısa sürede oradaki terör yapılarının tamamen temizlenmesi.

Somali Başbakanını sayın Cumhurbaşkanımız burada kabul ettiler. Ülkemize yaptığı ziyarette de bundan sonra Türkiye'nin Somali'ye yapacağı yardımlar ele alındı. Oradaki insani, askeri, siyasi yardımlarımız da devam edecek.

TERÖRİN DİLİ, DİNİ, IRKI OLMAZ

New York'taki terör saldırısını biz de en şiddetli şekilde kınıyoruz. Terör saldırılarının insanlık adına hiçbir yerinin olmadığını ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Failin ismi ya da aidiyeti üzerinden yapılması muhtemel tartışmalar konusunda uyarımızı yapmak istiyorum. Yalnız kurt, psikolojik sorunları olan kişi gibi değerlendirmeler yapılırken, adı Müslüman ise, radikal İslam terörizmi gibi isimlerin kullanılmasının yanlış olduğunun altını çiziyoruz. Terörün dini, dili, ırkı olmaz.

Bu yılın ilk yarısında 5.1 büyüme oranını yakaladık. 2017'nin 3 ve 4. çeyreğinde de benzer bir tablonun hatta daha yüksek tablonun çıkması bekleniyor. Ticarette de iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Turizm gelirlerinde de iyi bir artışın olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 30 artış gerçekleşmiş durumda.

CHP'Lİ TEZCAN'IN İFADELERİ

CHP'li milletvekili Tezcan'ın açıklama ile ilgili Cumhurbaşkanımıza yönelik ifadeleri ile ilgili biz suç duyurusunda bulunduk. Bu tür ifadeler, Cumhurbaşkanımızı hedef alan ifadeler ana muhalefet adına bir utanç vesikasıdır. Bu milletin iradesine de bir saygısızlıktır. Yüzde 52 oy alan Cumhurbaşkanı'na 'diktatör' diyemezsiniz. 'Diktatör' söyleminin kimler tarafından kullanıldığını biz çok iyi biliyoruz. Buradan çağrımız bu tür seviyesiz ifadelerden muhalefetin de kaçınmasıdır.