Bakan Kaya Açıklaması '2018 Yılında Aile Ve Çocuk Dostu Yayınlara 12 Milyon TL'lik Yardım Yapılacak'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, “2018 yılında aile ve çocuk dostu yayınlara 12 milyon TL’lik yardım yapılacak” dedi.

Türkiye’nin çocuk odaklı tek medya konferansı olan TRT 6. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ve TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in konuşmaları ile başladı.

Konferansın amacının sağlıklı nesiller yetiştirme sürecinin bir parçası olmak ve bir yol haritası belirlemek olduğunu ifade eden TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, “Çocuklarımızı geleceğe sağlıklı bir şekilde hazırlama sorunu konusunda sorumluluk yalnızca ebeveynlere değil, çocuk yayıncılığı yapan ve çocuklarımızın hayal dünyalarına girmeye çalışan biz medya profesyonellerine de düşmektedir” dedi.

Ulusal ve küresel ölçekte, çocuk gelişimi ve ekran konusunda, yüzleşmek zorunda olduğumuz ciddi problemlerin olduğunu belirten Eren, “Çocuk ve medya sorunlarını ertelemek ve yok saymak yerine, görünür kılmak, çocuğu ve yetişkini medyanın nesnesi değil çözümün öznesi durumuna getirmek, daha açık bir ifadeyle medya ile yüzleşmek zorundayız” dedi.

TRT Genel Müdürü Eren’in ardından söz alan Bakan Kaya günümüzde çocukların en iyi arkadaşlarının ekranlar olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Çocuklarımızın bilgi ve iletişim araçlarına erişimi her geçen gün daha da kolaylaşıyor. Bugün maalesef çocuklarımızın en iyi arkadaşları ekranlar. Ortaya çıkan tehditleri bertaraf etme konusunda hepimize düşen büyük sorumluluklar var. Ancak tehditlerle beraber dünya gerçeğinin fırsatlarını değerlendirip yavrularımız için doğru ve etkin bir şekilde medya kullanımının fırsatlarını aramalıyız. TRT Çocuk örnek çabaları ile takdiri hakkediyor. Bunu sadece Bakan olarak değil, iki çocuk annesi olarak da söylemek istiyorum.”

Bakan Kaya ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile RTÜK’ün birlikte hareket ederek aile ve çocuk dostu yayınlara 2018 yılında 12 milyon TL’lik yardım yapılacağını belirtti.

Bakan Kaya medyada çocuğunun temsilinin, çocuklara yüklenen rolün ve kullanılan dilin de önemli olduğunu, bu konularda da gereken özenin gösterilmesi gerektiğini ifade etti.



“Türkiye, dünyada en fazla mülteci çocuğa ev sahipliği yapan ülke konumunda”

“Göçün Psikolojik ve Sosyolojik Boyutu, Birey ve Toplum Üzerindeki Etkileri” isimli ilk oturumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar, Türkiye’nin kabul ettiği Suriyeli misafirlerin bir merhamet politikasının ete kemiğe bürünmüş hali olduğunu söyledi.

Ardından söz alan İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatıma Yaylacı, anne ve babanın adaptasyonu, göç sonrası yerleşme sürecinde uyum konusunda çocuk için bir travma sebebi olabileceğini belirtti.

Dünyada yaklaşık 28 milyon çocuğun zorunlu göç nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kaldığını belirten Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulfez Süleymanov, Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle dünyada en fazla çocuk mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğunu ifade etti.

Oturumda söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Daire Başkanı Dr. Olgun Gündüz, Ekim 2017 itibariyle 105 binden fazla çocuğun bu hizmetten yararlandığını, bu rakamın bir bölümünün Suriyeli çocukların oluşturduğunu söyledi.



Uzmanlar, çocuk medyasını değerlendiriyor

Grand Cevahir Otel’de iki gün sürecek TRT Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı boyunca özellikle göç, çocuğun medyada temsili ve çoğulculuk başlıkları değerlendiriyor. Sunum ve panel oturumlarıyla yerli ve yabancı akademisyenler, içerik sağlayıcılar ve sektör temsilcileri farklı başlıklarda sunum ve özel araştırmalarını paylaşıyor.
Kaynak: İHA