3 saat boyunca kaldırımda kitap okudular

Muş’ta “Oku’Muş” Projesi kapsamında 2 kilometrelik kaldırıma dizilen 9 bin öğrenci, yaklaşık 3 saat boyunca kitap okudu.

3 saat boyunca kaldırımda kitap okudular
Muş Valiliği, Muş Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Oku'Muş” projesinin startı verildi.

Her yıl 1 Kasım günü yapılması hedeflenen proje kapsamında öğrenciler ve öğretmenler kaldırımlarda kitap okuma etkinliği yaptı. Bugün başlayan etkinlik kapsamında Karayolları Kavşağı'ndan Belediye Meydanı'na kadar olan kaldırımda 9 bin öğrenci aynı anda kitap okudu. Hükümet konağı önüne gelerek öğrencilerle birlikte kitap okuyan Vali Aziz Yıldırım, projenin valilik, belediye ve milli eğitim müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Bir farkındalık ortaya koymak için İstasyon Caddesi'nde hep birlikte kitap okuma etkinliği düzenlendiğini belirten Vali Aziz Yıldırım, '1 Kasım, bundan sonra bütün Muş'ta bir okuma bayramı olarak kutlanacak. Gerek belediyemiz, gerek milli eğitimimiz, gerekse de valiliğimiz, öğrencilerimize çok sayıda kitap dağıtıyor. Bizler, bu öğrencilerimizin daha çok kitap okumasını tavsiye ediyoruz. Bunu temin edebilmek için de elimizden gelen gayreti de gösteriyoruz' dedi.

Projeyle ilkokul, ortaokul ve orta öğretim öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerini, iletişim ve sosyal becerilerinin gelişmesini sağlamak istediklerini dile getiren Vali Yıldırım, şöyle konuştu:

'Kitap okumak, insanın güzellik duygusu ve estetik anlayışını geliştirmekte, kültürlü, milli ve manevi değerlere sahip yüksek karakterli bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamaktadır. Bu projeyle öğrenciler, kitap okuma alışkanlığı ve kitap okuma sevgisi kazanacaklar. Gelecekteki nesillerin, okumayı bir kültür kazanımı elde etmelerini sağlayacaklardır. Öğrencilerin, öğrenme ve anlama kabiliyetleri ancak daha çok kitap okumakla artabilir. Öğrencilere, açık ve etkili düşünebilme, yazabilme ve problem çözebilme becerisi ve anlayarak okuyabilme becerisi kazandırılacak, farklı bakış açıları geliştiren, hayal gücü zenginleşmiş, düşünen ve sorgulayan öğrencilerimiz, araştıran nesillerimiz yetiştirilecektir.'

'Bilgisayarda oyun oynayarak ya da internette zaman geçirerek, televizyon karşısında zaman öldürerek büyüyen bir nesil yetişmesini engel olmak için özellikle eğitim kurumlarını öne çıkararak çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmamız gerekmektedir' diyen Vali Yıldırım, 'Çocuklarımız gittikçe okuma isteklerini yitirmekte ve okumanın sağladığı kazanımlardan mahrum kalmaktadır. Bizim görevimiz de onu engellemektedir. Günümüzde hastalık haline dönüşen, zamanının çoğunu televizyon ve bilgisayar başında geçiren kişilerden, anti-sosyal kişilik bozukluğu da ortaya çıkmakta. Bunlar araştırmalarla sabittir. Karakter gelişimi, bilgiyi ve araştırmayı sevmekle mümkündür. Tolumda yanlış ile doğruyu ayırabilen kişilerin sayısının artması için bireylerle çocukluktan itibaren kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekiyor. Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların eğitim süreçleri de çok daha verimlidir. Bu anne-babaların işlerini de kolaylaştırıyor. Kitap okumayan nesillerin fikir üretme kabiliyeti körelmektedir. Doğru ve sağlıklı iletişim kurmanın da temel yollarından biri, duygu ve düşüncesini uygun kelimelerle insanlığa aktarmaktır. Çok okuyan insanların kelime dağarcığı da zenginleşir ve daha güzel bir konuşma yeteneğine sahip olur' ifadelerini kullandı.

Vali Yıldırım, konuşmasının ardından Belediye Başkanı Feyat Asya ile birlikte kaldırımda kitap okuyan öğrencileri ziyaret ederek çeşitli önerilerde bulundu.
Kaynak: İHA