'Türkiye'yi Genç Büyükustaların Ülkesi Yapmak İstiyoruz'

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Tulay: 'Bütün gayretimiz genç büyükustaların sayısını çoğaltmak'.

SİNAN ÖZMÜŞ - Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, lisanslı sporcu sayılarının 780 bin 153'e ulaştığını belirterek, Türkiye'yi genç büyükustaların ülkesi yapmak istediklerini söyledi.

Gulkız Tulay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de satranca olan ilginin her geçen gün arttığını bildirdi.

Satrançta büyükusta (GM) sayısının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Tulay, "Beş yıl önce göreve başladım. Büyükusta sayımız 8'di. Türk satrancına beş yılda beş büyükusta kazandırdık. Şu anda 13 büyükusta ile devam ediyoruz. Büyükustalarımız bizim gurur kaynağımız." diye konuştu.

Büyükusta sayısının fazlalığının milli takımın çok daha efektif ve başarılı olmasını beraberinde getirdiğini anlatan Tulay, A Milli Takım'ın Azerbaycan'da düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda altıncılık, 2017 Dünya Takımlar Şampiyonası'nda beşincilik kazandığını kaydetti.

- "Büyükustaların yaşı gençleşerek daha da artacak"

Tulay, geçen yıl 19 yaşındaki Vahap Şanal ile 20 yaşındaki Batuhan Daştan'ın büyükusta olduğunu hatırlatarak, bu sporcuların üniversite eğitimlerine de büyük bir başarı ile devam ettiklerini belirtti.

Sporcuların daha küçük yaşlarda büyükusta olması için de çalıştıklarını, kaydeden Tulay, "Bütün gayretimiz genç büyükustaların sayısını çoğaltmak. Türkiye'yi genç büyükustaların ülkesi yapmak istiyoruz. Aşağından müthiş yetenekli bir grup geliyor. Aileleri ve federasyonun desteğiyle sürekli uluslararası turnuvalara gidiyorlar. Ciddi deneyimler kazanıyorlar. Yakında büyükustaların yaşı gençleşerek daha da artacak." ifadelerini kullandı.

- "Lisanslı sporcu sayımız 780 bin 153"

Sürekli bir yoğunluk içerisinde olduklarını, projeden projeye, faaliyetten faaliyete yetişmeye çalıştıklarını ifade eden Tulay, ana sponsorları Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle açtıkları satranç sınıfı sayısının 20 bine yaklaştığını söyledi.

Tulay, sürdürülebilir projelere imza atmaya çalıştıklarının altını çizerek, kamp şeklinde organize ettikleri "Kale Gibi Gelecek Satranç Eğitim Projesi"yle 100 şehit çocuğuna satranç öğretmeye başladıklarını anlattı.

Belediyelerle de güzel projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Tulay, şöyle konuştu:

"Lisanslı sporcu sayımız 780 bin 153'e ulaştı. Diğer federasyonlarla aramızda ciddi fark var. Türkiye'deki bütün spor federasyonlarında aşağı yukarı 6 milyon civarında lisanslı sporcu bulunuyor. Neredeyse bir milyonuna yakını bizde. Bundan dolayı çok mutluyuz. Lisanslı sporcu sayımızın artmasında yaptığımız projelerin çok katkısı oldu. Satranç olarak ülkenin 81 iline, 500'e yakın ilçesine yaygın bir branşız."
Kaynak: AA