Tokat'ta Köy Berberliği Yaşatılmaya Çalışıyor

Tokat’ın Yeşilyurt ilçesine bağlı Çıkrık köyünde yaşayan 59 yaşındaki Cemil Gül, dedesinden babasına, babasından da kendisine miras kalan köy berberliği mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Tokat'ta Köy Berberliği Yaşatılmaya Çalışıyor
Tokat’ta aile mesleği olan berberliği 3 nesildir devam ettiren Gül ailesinin son köy berberi Cemil Gül, 1975’ten beri her sabah Yeşilyurt ilçesine bağlı Çıkrık köyündeki kahvehaneye gelerek müşterilerini bekliyor. Yıllardır yanından ayırmadığını söylediği çantası ile kahvehanede ve evlerde berberlik yapan 59 yaşındaki Cemil Gül, bu mesleği icra ederek 2’si erkek 5 çocuk büyüttüğünü dile getirdi. Eskiden kendi köyü ve çevre köylerde para yerine buğday karşılığında tıraş yapıldığını hatırlatan Gül, damat tıraşı gibi geleneklerden de uzaklaşıldığını ama tüm olumsuzluklara rağmen hala müşterilerinin olduğunu söyledi.



Mesleğin ileriye gitmemesine rağmen devam ettiğini belirten Gül, "Evvelden buğday toplardık seneden seneye. Şimdiye bakarak bedavaydı. 2 teneke ya da 3 teneke alıyorduk. Zamanında böyle damat tıraşlarını çok yapardık gelenek olarak. Sonra bıraktılar. Güzel oluyordu yani. Şimdi herkes bildiği gibi tıraş oluyor. Müşteri yine de çıkıyor. Ekseriyet şuan yaşlılar yani, dışarıya çıkamayanlar. Sürdürene güzel bir sanat. Beni ne ileriye doğru götürdü ne de geriledi. Öyle devam ediyoruz işte. Yaş geldi geçti" dedi.

Gül’ün çocukluk arkadaşı Ahmer Demir, işi gereği Türkiye’nin birçok yerini gezdiğini ve bu şehirlerde bir çok kuaföre de gitmesine rağmen, Cemil Gül’e tıraş olmanın tadını hiçbir yerde bulamadığını belirtti.

Kaynak: İHA