Kenya'da Muhaliflerden Seçim Komisyonu Protestosu

Nairobi'deki gösterilerde 4 kişi yaralandı.

Kenya'da ay sonunda yapılacak devlet başkanı seçimi öncesi muhalefetin ülke genelinde başlattığı seçim komisyonu karşıtı gösterilerde, polisin hırsızlık yaptığından şüphelendiği bir kişiyi silahla, 3 kişiyi de araçla çarparak yaraladığı bildirildi.

Ulusal basına göre, başkent Nairobi, Mombasa, Kisumu, Lamu, Kakamega ve Homa Bay eyaletlerinde sokaklara dökülen göstericiler Kenya Seçim Komisyonunu protesto etti.

Yolları araç geçişine kapatarak kurdukları barikatları ateşe veren protestocular, Kenya Seçim Komisyonu karşıtı sloganlar attı.

Bazı eyaletlerde göstericiler polisle çatışırken Kisumu ve Homa Bay eyaletlerinde esnaf kepenk kapattı.

Öte yandan Kenya polisi de protestoların düzenlendiği eyaletlerde yoğun güvenlik önlemleri aldı. Göstericilerin taşkınlık yapmasına izin vermeyen güvenlik güçleri, Nairobi'deki protestolara müdahale ettikleri sırada polis aracından hırsızlık yaptıklarından şüphelendikleri bir kişiyi silahla vurarak, 3 kişiyi de polis aracıyla çarparak durdurdu.

Söz konusu kişiler hastanede tedavi altına alındı.

- İlk seçim ağustostaydı

Devlet başkanı seçiminde yarışacak muhalefet lideri Raila Odinga, 8 Ağustos'taki seçimlerdeki hilelerden komisyon üyelerini sorumlu tutmuş, komisyon üyeleri istifa etmedikçe seçimlere girmeyeceklerini açıklamıştı.

Odinga, komisyon üyeleri istifa edene kadar muhalefet taraftarlarının her pazartesi ve cuma günleri ülke genelindeki 47 eyalette protesto gösterileri düzenlemeyi sürdüreceklerini bildirmişti.

Muhalefet lideri Odinga Seçim Komisyonu Başkanı Ezra Chiloba ile görüşmelerinin olumsuz geçmesinin ardından, protesto gösterilerini haftada üç güne çıkarma kararı aldıklarını duyurmuştu.

Seçim Komisyonu Başkanı Ezra Chiloba muhalefet taraftarlarının istifa çağrılarına karşılık yaptığı açıklamada, istifa etmeyeceklerini ve başkanlık seçimi için hazırlık yapmayı sürdüreceklerini belirtmişti.

Kisumu eyaletinde muhalefet taraftarlarının düzenlediği gösterilere, polis biber gazıyla müdahale etmiş, bir kişi yaşamını yitirmişti.

Ülkede 8 Ağustos'ta yapılan başkanlık seçiminde oyların yüzde 54,27'sini alan mevcut Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yeniden seçildiği açıklanmıştı. Oyların yüzde 44,74'ünü alan Odinga ise bilgisayar korsanlarının sonuçları Kenyatta lehine manipüle ettiğini savunarak Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.

Yüksek Mahkeme "düzensizlikler" olduğu gerekçesiyle seçimi iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim'de yeniden yapılacağını kaydetmişti.

Kaynak: AA