İzmir Büyükşehir Meclisinde İZSU Ve Ulaşım Tartışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumunda AK Parti Grubu İZSU’nun çalışmaları ve ulaşım konularında eleştirilerde bulununca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, “Siz ufak hesaplardan siyaset malzemesi çıkarmaya çalışın. Bu size hiçbir şey kazandırmaz. Afetle siyaset olmaz” dedi.

İzmir Büyükşehir Meclisinde İZSU Ve Ulaşım Tartışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti. Toplantıda söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan İZSU’nun çalışmalarını eleştirirken, AK Partili Ali Kökoğuz da ulaşımla ilgili eleştirilerini sıraladı. İZSU’nun çalışmalarını eleştiren Doğan, “İZSU’nun ilçe belediye başkanlarımızı düşürdüğü zor durum yaz aylarında alt yapı çalışmalarının da artmasıyla içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Kentimizin her ilçesi ve mahallesinde bu durumlarla karşılaşıyoruz. Bilgilendirmelerimiz kulak arkası edilmektedir. İZSU’nun çalışma yaptığı birçok alan çamur deryası olup, vatandaşlarımızı zor durumda bırakmaktadır. Dere ıslahı, bakım ve temizlik faaliyetlerine de değinmek istiyorum. Meles’te her sene harcanan milyonlara karşın hiçbir faydasını görmediğimiz temizlik faaliyetleri dostlar alışverişte görünsün şeklinde mi oluyor? Meles’te ne oldu, bizi de bilgilendirir misiniz? ’Belediyecilik yapılıyor’ diyerek kentimiz kan ağlıyor. Gelecek aylarda algı operasyonlarında bunlar faklı gösterilecektir. İzmir’de dere yatakları temizlenmiyor. İZSU asli görevi olan dere yataklarının temizlenmesi konusunda sınıfta kalmıştır. ’Yüzülebilir Körfez’ diyorsunuz da dereler temizlenmiyor” dedi.



"İzmir’in suyu göz göre göre heba oluyor"

Doğan su arızalarına ilişkin de şunları söyledi:

“Basit bir su arızasının dahi günlerce giderilmediğini görüyoruz. İzmir’in suyu göz göre göre heba oluyor. Etkin bir müdahale edilememektedir. İZSU’nun acziyeti midir yoksa imkansızlık durumu mu vardır? 2017 yılında suyu tankerle dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesinin hali acaba ne zaman son bulacaktır? Neden günlerce tamirat yapılamıyor? Son verilere göre kentin suyunun yüzde 30’u kayıp ve kaçak nedeniyle yok olmaktadır. Su akıyor İZSU bakıyor. Hal böyleyken İZSU’nun beceriksizliğinin faturasını niye halk ödemektedir? Yeni yıla girerken bir zamla karşılaşacak mıyız? Sıradan bir kurum haline gelen, tabela şirketine dönüşen İZSU, 30 yıllık kurum ciddiyetinden yoksun yönetilmektedir. Tüm açıklarını zamla kapatır hale geldiniz. İZSU’nun başarısız bu yönetiminden yönetim kurulu başkanı olarak siz sorumlusunuz. Bu kötü gidişe dur demek sizin göreviniz.”

Başkan Kocaoğlu bunun üzerine, “Ne açığı var ağabey İZSU’nun?” dedi.



"Sanki farklı dünyada yaşıyoruz”

AK Partili Kökoğuz da, “İzmir’in felç ve kangren olan ulaşım sorununa değinmek istiyorum. Bu sorun gün geçtikçe büyümektedir. İnsanlarımız trafikte saatlerce zaman kaybediyor” ifadelerini kullandı.

Kökoğuz’a cevap veren Başkan Kocaoğlu, “Benim evimden belediyeye teleferiğim var. Onunla geliyorum. Sanki farklı dünyada yaşıyoruz” deyince Kökoğuz, “Sizin lüks bir makam aracınız var” dedi.

Kökoğuz şöyle devam etti:

“Sizden bir ricam olacak; gecekondu bölgelerine sık seferler düzenleyiniz. Karşıyaka tramvayından vatandaş şikayetçi. Vatandaşlarımız genelde yaşlı, engelli ve öğrenci çocuklar. Meskun bölgelerden 200-300 metre uzaktan gidiyor. Arada yol var. Bu tramvay 25 yıl sonrası için öngörülmüşse lütfen araya bir sefer mi koyacaksınız, taksi dolmuşları tekrar mı çalıştıracaksınız bir şey yapın."

Kocaoğlu da, “Tamam karşıdan karşıya geçilsin diye taksi dolmuş koyarız, anladım ben seni” dedi.



"Rakamlarla konuşun"

Eleştirilere toplu cevap veren Kocaoğlu şöyle konuştu:

“İZSU’da bir çalışma yaptık. Tahsil edilen faturanın İZSU mu, ilçe belediyesi mi, Büyükşehir Belediyesi mi alıyor dökümünü yapacağız. Bu şekilde bulduk çaresini. Dere ıslahı konusunda çok yoğun çalışmalarımız olduğunu biliyoruz. Fetrek Çayı’nda 300 metre dere ıslahı üç senedir yapılıyor. O da tamamen gösteri olsun diye yapılıyor. Meles, Manda Çayı ve Arap Deresi’ne geldiğiniz zaman buradaki çalışmaları biteviye aralıksız her mevsim yapılacak. Dereyi suyu durduramıyoruz ve oraya atılan organik maddeler var. Maalesef vatandaşımız bu üç deremizi çöp deposu olarak kullanıyor. Dolayısıyla her sene topluyoruz, ilaçlıyor ve temizliğe devam ediyoruz. Derelerden pislik denize akmıyor. Bu da kötü kullanımdan kaynaklanıyor. Derelerimiz kanalizasyon doluydu biz göreve geldiğimizde, akıyordu. Hepsi temizlendi. Daha eksiğimiz yok mu, var. Çalışıyoruz. Hiçbir şey söylemeyin. Rakamlarla konuşun. İzmir ne kadar arıtma yapıyor, denize, dereye arıtılmış su veriyor? Diğer illerimiz ne kadar veriyor? İnsaf dinin yarısıdır. Rakamlar kıyas kabul eder, boş laf değil. Çevre yatırımları hangi ilde ne kadar yapılıyor, önemli olan budur. Bir daha söyleyeyim. Denize pislik akmıyor. Aklınızda kalsın. Çünkü bütün sular arıtmadan geçiyor. İhtiyaç olan yerlerde tankerle su her zaman verilebilir. Kuyu kurur, yağış olmaz olur. Su arızalarında bir artış söz konusu. Onun da gerekçesini söyleyeyim. 110 bin hektardan 1 milyon 200 bin hektara geçerken diğer bölgelerimizde su kanalizasyon dere ıslahı konusunda çok problemli yerler devraldık. Öncelik sıralamasını oralara verdik. Merkezde idare ediyoruz diye 19 ilçede çalışmalara hız verdik."

"Beni utandırmıyor"

Kocaoğlu, “Bir metrekare sökülen taşın üzerine 8 metre uzunluğunda pankart asıp İzmir Büyükşehir Belediyesini ilçesine şikayet eden belediye başkanı o pankarta harcadığı emek ve parayla o bir metrekareyi onarırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe belediyelerine hiç ayrım yapmadan ne kadar ihtiyacını karşıladı. Onu oraya asmak beni küçültmez. Beni utandırmıyor. Böyle şey olur mu ya? Bu çalışmalar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Alt yapı çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor. Niye? Senin ihtiyacın karşılansın diye. ’Bu tozu İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor’ demekle siyaset olmaz. Afetle siyaset olmaz. Bir türlü siyaseti öğrenemediniz. Siyaset insana, memlekete hizmet için yapılır. Kuyu kazmak için yapılmaz. Bunu bir türlü öğrenemediniz. Siyaseti öğrenmemiz gerekmektedir” diye konuştu.



“Ben kenti de, Türkiye’yi de konuşurum”

Kocaoğlu’nun açıklamasına AK Partili sıralardan tepkiler geldi. Doğan, Kocaoğlu’na, “İlçelerde o çalışmaları yapıyorsanız tamamlamak zorundasınız” dedi.

Kocaoğlu ise, “Doğan şov yapma otur” diye konuşunca Doğan, “Şovu siz yapıyorsunuz” cevabını verdi. Başkan Kocaoğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:

İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzde 30-31-32 arasında su kaybı olduğunu her yıl açıklıyor. Su kaybı hesabı olmayan büyükşehirleri ne yapacağız?”

AK Partili Doğan, “12 yıldır aynı rakam var” açıklamasını yapınca Kocaoğlu, “Hayır efendim. Biz bu kentte yüzde 63 su kaçağı olduğu dönemi de biliyoruz. Yönetimi eleştirebilirsiniz. Siz ufak hesaplardan siyaset malzemesi çıkarmaya çalışın. Bu size hiçbir şey kazandırmaz. Ben sizin iyiliğiniz için söylüyorum” diye konuştu.

Bu kez Doğan, “Kentin iyiliği için şikayetleri gündeme getirmek yanlış mı? Yeni yıla zamla mı girilecek” sorularını yöneltti. Kocaoğlu, “Enflasyon oranında zam yapılacaktır. Kaçınılmazdır. MTV’yi yüzde 40 gösterip, sonra yüzde 10 yapmakla iki ileri bir geri yapmakla olmuyor. Konuşacak arkadaş önce kendine bakacak” diye konuştu.

AK Parti sıralarından, “Burada kenti konuşuyoruz” cevabı gelince Kocaoğlu bu sefer, “Ben kenti de, Türkiye’yi de konuşurum” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA