Fındık Fiyatlarında Yükselecek Beklentisi

Giresun Ziraat Odası Başkanı (GZO) Nurittin Karan, fındık rekoltesinin ülkemizde beklenenin altında gerçekleşmesinin ve TMO’nun müdahale alımlarının önümüzdeki günlerde fiyatları yükselteceğini ileri sürdü.

Serbest piyasada Giresun kalite fındık fiyatının 9.50 ila 9.75 arasında değiştiğini hatırlatan Giresun Karan önümüzdeki haftalarda ciddi bir fiyat artışı beklendiğini kaydetti.

GZO Başkanı Karan “Üreticiden piyasaya giren fındıkla çuvalda beklemede olan fındık rekoltesini göz önünde bulunduracak olursak tahmini rekoltenin çok altında bir rekolte olduğunu görebiliyoruz. Açıklanan tahmini rekolte 675 bin ton civarındayken gerçekleşmesi muhtemel rekolte ise 600 bin ton civarındadır. Türkiye’den sonra ciddi bir fındık üretimi gerçekleştiren İtalya ve Gürcistan ülkelerinde de fındık rekoltesi çok düşük gerçekleşti. Ülkemizde ve dünyadaki bu düşük rekolteyi göz önünde bulunduracak olursak önümüzdeki günlerde fındığa talebin artacağı görülmektedir” diye konuştu.

TMO’nun da müdahale alımlarına hız kazandırdığını kaydeden GZO Başkanı Karan “Şuana kadar TMO 40 bin ton civarında bir fındık alımı gerçekleştirdi. Ekim ayı sonuna kadar bu alımları 100 bin tona çıkarması bekleniyor. Gerek TMO’nun müdahale alımlarını, gerekse fındık rekoltesinin beklenenin aksine düşük çıkması sonucu önümüzdeki haftalarda ciddi bir fiyat artışı beklenmektedir. Üreticilerimizin bu durumu göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA