FETÖ Sanığı Eski Akademisyenler Hakim Karşısında

Sakarya'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, SAÜ'de görevliyken KHK ile ihraç edilen 23'ü tutuklu 24 akademisyenin yargılanmasına başlandı.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, 23'ü tutuklu 24 eski akademisyen hakkında açılan davanın görülmesine başlandı.

Sakarya 5. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun yetersiz olması nedeniyle 1. Ağır Ceza Makemesi salonunda yapılan duruşmaya, 22 tutuklu sanık ile avukatları ve yakınları yer aldı. 1 sanık ise tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) duruşmaya bağlandı.

Kimlik tespiti ve Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamenin özetinin okunmasının ardından, sanıkların savunmalarının alınmasına başlandı.

Tutuklu sanık eski SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Akgül, darbe girişiminde sonra ihraç edildiğini belirtti.

15 Temmuz darbe girişimini nefretle kınadığını söyleyen Akgül, "Hayatım boyunca hiçbir terör faaliyeti içerisinde bulunmadım. Hiçbir terör örgütü içerisinde bulunmadım. Akademisyen olduğum için Zaman gazetesinden farklı birçok gazete okudum." diye konuştu.

Sanık Akgül, Zaman gazetesinde yazar olarak çalışmadığını, bazı konularda 5-6 defa yazı yazdığını savundu.

İddianamede, evinde örgütün elebaşısı Fetullah Gülen'e ait kitaplar bulunduğunun belirtildiğini aktaran sanık Akgül, "Kütüphanemde 5 binin üzerinde kitap var. Hangi kitap ne var ne yok diye bilemem. Bu 5 bin kitabın içinden 5 tanesini cımbızla çekmek hukuka uygun değildir. O kitapların yasak olduğunu bilmiyordum. Evim 23 Temmuz'da arandı fakat yasak 29 Temmuz'da çıktı." ifadelerini kullandı.

Sanık Akgül, iddianamede kendisinin örgütün elebaşısı Fetullah Gülen tarafından yetiştirilen mollalardan olduğunun belirtildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gülen'i 1990 ya da 1991 yılında İstanbul Altunizade'deki FEM Dershanesi'nde görmüştüm. O zaman pek çok insan Gülen'le görüşüyordu. O zaman doktora yapıyordum, tefsir dersleri verdiği konuşuluyordu. Ben de 2-3 defa dersine geçici olarak katıldım. Benden başka talebeler de vardı. Misafir olarak gittim. Birçok akademisyenin gözlem amacıyla geldiğini gördüm. Nasıl özel olarak yetiştirildiğimi anlamış değilim. Ders haricinde Gülen'le irtibatım olmadı, başbaşa görüşmemiz ve şahsi samimiyetimiz olmadı. Suçlamaları kabul etmiyorum, tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum."

Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini ve beraatlarını istedi.

Duruşmada 11 sanığı dinleyen mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmaya yarına kadar ara verdi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) görevliyken Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilen 24 sanığın, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan, 7 yıl 6 aydan 15'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Ayrıca 4 sanık hakkında, "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası istenen iddianamede, bazı sanıkların örgütün haberleşme programı "ByLock"u kullandığının tespit edildiği belirtiliyor.
Kaynak: AA