CHP'li Öztürk, 'Vize' Krizini Değerlendirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, "Bizim her iki tarafa da çağrımız tansiyonu düşürelim ve sorunları diyalog kanalıyla aşabileceğimiz bir yol haritası üzerinde çalışalım" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin olarak Yılmaz, "Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye ilişkilerinde, Türkiye’nin ABD ilişkilerinde hiç bu kadar gerginlik olmamıştı. İstanbul Başkonsolosluğu’ndaki bir yetkiliyle ilgili başlayan sürecin ötesinde derinliği olan bir husustur. Bu kriz hailidir. Bu kriz halinin öncesi vardır. Darbe girişimi sonrası süreçte siyasi iktidarın darbe girişimine Amerika Birleşik Devletleri’nin rolü olduğu yönünde yaratmak istediği algı, akabinde FETÖ Gülen, Zarrab, Halkbank dosyası ve sonra Astana’da başlayan Suriye süreci, S400 füze savunma sistemlerinin konusunda Rusya ile yakınlaşma ve akabinde Başkonsolosluğa dönük süreç. Türkiye ile ABD’nin son dönemde, ABD’nin PYD’yi silahlandırma kararı, sonra Brooking Enstitüsü ve akabinde Cumhurbaşkanı ziyaretinde korumalarla ilgili yaşananlar ve Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi’nin giderayak yapmış olduğu açıklamalar, ona karşı yapılan açıklamalar süreci bu noktaya getirdi" değerlendirmesini yaptı.

"Bulunduğumuz aşama kriz aşamasıdır. Eğer iyi yönetilmezse bunun devamının karşılıklı provokatif adımlarla gelebileceğinden endişe duyuyoruz" diyen Yılmaz şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması, iki ülkenin de çıkarına değildir. İlişkileri germek ve iki ülke birbirinin alanından uzaklaşması, iki ülke için kayıp kayıp durumudur. Suhuletle ve diplomasiyle, diyalog kanallarıyla var olan sorunları konuşmak ve çözüm aramak dışında bir yolun olduğunu düşünmüyoruz. hem oradan gelen adımlar, o adımlara karşı burada atılan adımların bu kriz ortamını yumuşatmak değil, daha gerecek yönde tecelli ettiğini görüyoruz. Biz Amerika Birleşik devletlerinin bütün Türkleri cezalandırabilecek yönde atmış olduğu vize kararını doğru bulmuyoruz."

Kriz ortamının devam etmesi halinde Türkiye’nin NATO ittifakından uzaklaştığı iddiasının atılacağını söyleyen Yılmaz, "Bizim her iki tarafa da çağrımız tansiyonu düşürelim ve sorunları diyalog kanalıyla aşabileceğimiz bir yol haritası üzerinde çalışalım" diye konuştu.

Kaynak: İHA