Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması 'Engelliler Yaşam Merkezi İçin Ödenek Çıktı'

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa’ya kurulacak olan Engelliler Yaşam Merkezi için ödenek çıktığının söyledi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Açıklaması 'Engelliler Yaşam Merkezi İçin Ödenek Çıktı'
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin yeni binasının açılışına katıldı.

Engelli vatandaşlarla tek tek yakından ilgilenen Çavuşoğlu, “Bugün aldığımız haber neticesinde bir ödenek söz konusu oldu. Bursa’da kurulacak olan Engeliler Yaşam Merkezi ile birlikte aileleri sabahtan bu engelli kardeşlerimizi buraya bırakmak suretiyle hepsi kendi işine gücüne devam edecek. Akşam da bırakıldıkları yerden alınmak suretiyle bu engelli kardeşlerimizin bir yerde sosyal hayatın merkezinde yer almalarına imkan sağlayacağız. Diğer taraftan da ailelerin işlerini akılları arkalarında kalmadan yapmalarına fırsat sunacağız” dedi.

Çavuşoğlu, engellilerin bu toplumun göz bebeği olduğunu dile getirerek, “Partimiz kurulurken, toplumla bütünleşirken engellilerin toplum hayatına kazandırılması konusunda ilke koymuştu. Hükümetimiz göreve geldiği günden bu yana engellilerin gönlüne ulaşmak, engelleri aşmak için büyük çaba içerisindeyiz. Tüm vatandaşlara ayrım yapmaksızın hizmet götüren anlayış, sosyal devlet anlayışıdır. Patron vatandaştır, devlet ise onun hizmetkarıdır” ifadelerini kullandı.

2017 yılında engelliler için 45 milyar lira ayrıldığını belirten Çavuşoğlu, “Bu kaynak 2002 yılında 1 milyar 600 milyon liraydı. Bizler faiz bütçesi değil, sosyal bütçe yaptık. 28 kat artış sağladık. 2005 yılında engelliler kanunu çıkarıldı. İlgili diğer mevzuatlarla birlikte yaklaşık bin 500 maddelik engelliler hukuku oluşturuldu. 2010 yılında anayasa değişikliği ile beraber, engellilere pozitif ayrımcılık anayasal düzeyde de güvence altına alınmıştır. 2005 yılından bu yana ilk defa bakıma muhtaç engelliler, bakım hizmeti kapsamına alınmış, hizmetlerin ücretlerin ödenmesi sağlanmıştır. 2002 yılında 2022 sayılı kanun kapsamında engelli maaşı alan vatandaşlarımızın sayısı 262 bin 378 iken, bugün bu sayı 629 binlere yükselmiştir. 2002’de sadece 24 lira olan engelli aylığı 529 liraya yükseltildi” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 86 bin engelli öğrencinin okuldan eve, evden okula ulaşımının sağlandığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Bu yavrularımızın Türkiye’ye güç vereceklerine inanıyoruz. Kamuda da engelli istihdamı çok ciddi oranda artırıldı. 2002’de 5 bin 777 olan engelli sayısı bugün 50 bin üzerine çıktı. Batıda ve dünyadaki medeniyetlerden çok önce ecdadımız işitme engellilerin eğitimi için okullar açtı, bu alandaki mirasımız çok değerli. Bizim adımlarımız asla lütuf değildir, vatandaşlarımızın en doğal hakkıdır ve onların hukuklarının haklarının gereğidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, Çavuşoğlu engelli vatandaşlarla bir süre sohbet ederek, sorunlarını dinledi.
Kaynak: İHA