Avro Grubu Toplantısı

Avro Grubu Başkanı Dijsselbloem:'5 yıldır bu görevi yapıyorum ve yeterli olduğunu düşünüyorum. Avro Grubu'nun yeni bir başkanı olacak'

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "5 yıldır bu görevi yapıyorum ve yeterli olduğunu düşünüyorum. Avro Grubu'nun yeni bir başkanı olacak." dedi.

Dijsselbloem, Lüksemburg'da gerçekleştirilen ve avro kullanan 19 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin maliye bakanlarının bir araya geldiği Avro Grubu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Avro Grubu Başkanlığı görevini 2013 yılından beri yürüten ve son seçimde büyük yenilgiye uğrayan Hollanda İşçi Partisi üyesi olan Jeroen Dijsselbloem, Hollanda'da yeni hükümetin kurulmak üzere olduğunu ve başka birinin maliye bakanı seçileceğini anlattı.

Toplantıda, Hollanda'daki Maliye Bakanlığı görevinin son bulacak olmasına rağmen 13 Ocak 2018'e kadar Avro Grubu'ndaki başkanlık görevini sürdürmesi yönünde "oy birliğiyle" karar alındığını belirten Dijsselbloem, "5 yıldır bu görevi yapıyorum ve yeterli olduğunu düşünüyorum. Avro Grubu'nun yeni bir başkanı olacak." diye konuştu.

Jeroen Dijsselbloem, Almanya Federal Meclis (Bundestag) Başkanlığı görevi öncesinde Wolfgang Schaeuble'nin son kez Avro Grubu'na katıldığını belirterek, toplantıda finansman sorunu yaşayan Avro Bölgesi ülkelerine gerekli mali desteği sağlamak üzere kurulmuş olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) gelecekte üstlenebileceği rol, istihdam ve büyüme gibi konularının ele alındığını anlattı.

Dijsselbloem, mart ayında verdiği bir röportajda, "AB'nin güney ülkeleri tüm yardım paralarını alkol ve kadına harcayıp, sonra yeniden yardım istiyor." ifadesini kullanmıştı.

Bu sözleri büyük tepki toplayan Jeroen Dijsselbloem'in çeşitli siyasetçiler tarafından istifa etmesi istenmişti.

Avro Grubu Başkanlık Seçimi, 4 Aralık'ta Brüksel'de gerçekleştirilecek. Fransa, Portekiz, İspanya, Lüksemburg, Slovakya maliye bakanları ile AB Komisyonu Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici'nin başkan adayı olması bekleniyor.
Kaynak: AA