Akıncı Üssü Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi Sanık eski binbaşı Eryiğit: 'Hava üssüne karacılar gelmiş, etrafımızı silahlı personel sarmış, televizyonda köprülerin kapandığı haberi var. Ben bunun darbe olduğunu saat 22.30'da anladım. Daha Cumhurbaşkanı, Başbakan açıklama bile yapmamış, halk sokağa çıkmamıştı. Darbeye karşı ilk direniş eylemini biz yaptık'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları, müştekiler ile gaziler ve şehit yakınları katıldı.

Davanın 28'inci celsesinde 15 Temmuz'da Akıncı Hava Üssü'nde Uçak Bakım Komutanı olarak görev yapan eski binbaşı Ersin Eryiğit savunmasını yaptı.

Sanık Eryiğit savunmasında, "Cezaevinde aldığım her nefes darbecilere haram olsun." ifadesini kullanıp, FETÖ ve darbecilerle irtibatı olmadığını söyleyerek başladı. Akıncı Hava Üssü komutanı eski tuğgeneral Hakan Evrim'in "terörle mücadele harekatı olacak" diyerek uçaklara mühimmat yüklenmesi emrini verdiğini, bunun üzerine uçakların son bakımlarını yaptıklarını ve mühimmat yüklediklerini ifade eden sanık Eryiğit, darbe teşebbüsünü saat 22.30 sıralarında fark ettiğini ve bu saatten sonra da hiçbir uçağa mühimmat yüklemesi yapmadıklarını öne sürdü.

Personeliyle birlikte "uçaklara mühimmat yüklenmeyecek" kararı aldıklarını, personeline "silah zoruyla da olsa mühimmatlar yüklenmeyecek" emrini verdiğini savunan Eryiğit, saat 22.30'dan sonra gelen her emrin, telefonun ceride defterine yazılması emrini verdiğini kaydetti.

Sanık Eryiğit, "Hava üssüne karacılar gelmiş, etrafımızı silahlı personel sarmış, televizyonda köprülerin kapandığı haberi var. Ben bunun darbe olduğunu saat 22.30'da anladım. Uçak yüklemesi yapılmadı, cephanelikten uçak mühimmatı çıkmadı. Daha Cumhurbaşkanı, Başbakan açıklama bile yapmamış, halk sokağa çıkmamıştı. Darbeye karşı ilk direniş eylemini biz yaptık." dedi.

Akıncı Hava Üssü'ne saat 00.00 sıralarında Diyarbakır'dan mühimmat kapasitesi artırılarak, mühimmat yüklü 6 uçağın geldiğini, bu uçaklara da yer desteği vermediklerini, personel tahsis etmediklerini öne süren sanık Eryiğit, Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahından, o dönem kurmay albay rütbesinde olan Murat Islıoğlu'nu aradığını, yaşananları anlattığını söyledi.

Personeliyle hiçbir eyleme karışmadan Akıncı Hava Üssü'nden ayrılma kararı aldıklarını Albay Islıoğlu'na bildirdiğini, onun da Hava Kuvvetleri Komutanlığı karargahından değil, Eskişehir'deki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nden gelen emirlere uymaları gerektiğini söylediğini kaydeden sanık Eryiğit, Islıoğlu'nun emriyle bombalamalara karşı korunaklı savaş harekat merkezine sığındıklarını, sabah saatlerinde de buradan kurtarıldıklarını kaydetti.

Darbe teşebbüsünün yaşandığı gece sadece Hakan Evrim'in emriyle uçakların mühimmatlarını monte ettiklerini, bunun dışında saat 22.30'dan sonra üs komutanı, harekat ya da filo komutanlarıyla görüşmediğini, hiçbiriyle aynı ortamda bulunmadığını iddia eden sanık Eryiğit, "Bizim darbeye karşı olduğumuz ve savaş harekat merkezine neden gittiğimiz ceride defterinde yazmaktadır. Bu konu, Hava Kuvvetleri Komutanlığının yaptığı idari takikat raporunda da dile getirilmektedir." ifadesini kullandı.

Sanık Eryiğit, iddianamede yer alan "Sinan Kurt ve Ufuk Işık isimli kişilerin kendisine mahrem abilik yaptığı" iddiasını da reddederek, FETÖ ile hiçbir irtibatı bulunmadığını savundu.

İddianamede lehine olan hiçbir ifadeye yer verilmediğini öne süren Eryiğit, 15 Temmuz'dan sonra terfi ederek tuğgeneralliğe yükselen Murat Islıoğlu'nun verdiği lehte ifadelerin iddianameye girmediğini belirtti.

Eryiğit, 15 Temmuz'da Akıncı Hava Üssü'nde sivil kişiler gördüğünü de söyledi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Akıncı Hava Üssü 143. Filo Komutanlığı koridorundan elde edilen görüntülerde, FETÖ'nün sivil imamlarından sanık Harun Biniş'in görüntülerini izletti. Eryiğit, üste gördüğü kişinin uzun saçlı, gözlüklü biri olduğunu, görüntülerdeki kişiye benzediğini söyledi.

Savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen sanık Eryiğit, müşteki ve sanık avukatlarının sorularını yanıtladı. Bu sırada duruşma salonunun bulunduğu binanın yangın alarmı çalıştı. Mahkeme Başkanı Giray, salondan çıkarak, alarmın neden çalıştığını sordu. "Arızadan dolayı çalışmış, herhangi bir yangın durumu yok." diyen Giray, zaman önemli olduğu için ara vermek istemediğini ifade etti ancak alarmın kapanmaması ve saatin 11.55 olması nedeniyle duruşmaya öğle arası verdi.

Kaynak: AA