ABD Ve Türkiye'nin Vize Kararı Dünya Basınında

ABD ve Türkiye’nin aldığı vize kararı dünya basınında geniş yer buldu.

ABD ve Türkiye karşılıklı olarak vizeleri askıya aldı. Alınan bu kadar dünya basını tarafından da geniş yer buldu. The Guardian gazetesi haberi, “ABD, konsolos görevlisinin göz altına alınmasından sonra Türkiye’de vize işlemlerini askıya aldı” diyerek duyurdu. Haberde İstanbul’daki ABD konsolosluk yetkilisinin casuslukla suçlanmasının ardından ‘personelin güvenliğine olan bağlılık’ sorularının gündeme geldiğinin belirtildiği ifade edildi.

Voice of America, “ABD ve Türkiye, göçmen olmayan vize başvurularını geçici olarak durdurdu” diyerek verdiği haberde, alınan karar anlatıldı. “ABD diplomatik anlaşmazlık yüzünden Türkiye’deki vize uygulamalarını kısmen durdurdu” başlığını kullanan The Independent, Türk yetkililerinin geçtiğimiz hafta bir ABD konsolosluğu yetkilisini geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen darbe teşebbüsünün failleriyle işbirliği olduğu gerekçesiyle tutuklanmasından sonra böyle bir kararın verildiğine değindi.

The Times, iki ülkenin vize işlemlerini karşılıklı olarak durdurmanın iki NATO müttefikinin on yıllardır en soğuk dönemini yaşadığını gösterdiğine işaret etti. The Financial Times ise haberi ve yaşanan gelişmeleri “ABD Türkiye’den vize başvurularını askıya almasından sonra Türk parası dalgalanmaya başladı” şeklinde duyurdu. Haberde, Pazar gecesi geç saatlerde Türk lirasının dolar karşısında değer kaybettiğini vurgulandı.

İngiliz BBC ise habere geniş yer verirken ABD’den gelen vize açıklamasından kısa bir süre sonra Türkiye’den benzer bir açıklamanın geldiğini yazdı.
Kaynak: İHA