NEÜ'den Konya'nın Elektriğine Katkı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA)’nın da desteklediği bir projeyle güneş enerjisinden elektrik üretiyor.

NEÜ'den Konya'nın Elektriğine Katkı
Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hidayet Oğuz “Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı” kapsamında MEVKA’dan 342 bin TL destek alınan projenin 950 bin TL’ye mal olduğunu söyledi.



“Proje 5 yılda maliyetini Karşılayacak”

Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Muciz Özcan’ın yürüttüğü projenin öğrencilerin eğitimine, doğaya ve maddi açıdan üniversiteye pek çok yönden önemli katkılar sağlayacağını belirten Oğuz, “Köyceğiz Kampüsüne uygulanmak üzere 250 kW’lık güneş enerjisi santrali kurulumu için gerekli fizibilite çalışmaları yapıldı. Üniversite kampüs alanının mimari projesi doğrultusunda panel kurulumu için uygun alanlar belirlendi ve 250 kW kurulu güçlü PV sistemi tasarlandı. Yapılan enerji analizi sonucunda; 1900 metrekarelik alana oturan bu santral yaklaşık olarak yıllık 426.750 Kwh elektrik enerjisi üretecek ve yıllık 135 metreküp karbondioksit sera gazı azaltımı sağlanacak. Mali analiz sonucunda ise santralden yıllık 167.436,5 TL kazanç elde edileceği ve sistemin geri ödeme süresinin yaklaşık 5 yıl olacağı saptanmıştır” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesinin, 250 kW güneş enerjisi santrali kurulumu sayesinde bölgesel bazda öncülük rolünü üstlendiğini ifade eden Oğuz, hem yenilenebilir enerji kaynaklarının payını arttırılmasına katkıda bulunmak hem de üniversite çapında toplumsal ve ortak kullanım alanlarındaki ihtiyaçlara cevap vermeyi hedeflediklerini söyledi.



Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yağcı ise, alandaki kurulu gücün 285 kW kapasitede olduğunu kayıplar nedeniyle 250 kW elektrik üretildiğini ifade etti.

260 Watt’lık panellerden 1100 adet kullanıldığını belirten Yağcı: “Ürettiğimiz elektriği MEDAŞ’a veriyoruz. MEDAŞ’tan üniversitemizin ihtiyacı için aldığımız elektriğin tüketimi ile verdiğimiz elektriğin tüketimi karşılaştırılıyor ve yıl sonunda mahsuplaşma yapacağız. Yenilenebilir enerji fiyatında devlet daha yüksek fiyattan aldığı için MEDAŞ’ın bize sattığı fiyattan biz elektrik veriyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA