Kaman'da Ceviz Sempozyumu

Türkiye'nin ceviziyle ünlü ilçesi Kaman'da bu yıl 26'ncısı düzenlenen Ceviz Kültür ve Sanat Festivali kapsamında sempozyum düzenlendi.

Kaman Halk Eğitim Merkezindeki sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kaymakam Murat Girgin, üreticileri bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve farklı üretim, geliştirme metodları öğrenilmesi için sempozyum düzenlendiğini dile getirdi.

Türkiye'nin neresinde olursa olsun Kaman denince herkesin aklına ceviz geldiğini dile getiren Girgin, şunları kaydetti:

"Kaman'da ceviz üzerine çalışmalar 90'lı yıllara dayansa da ilçede ve İsahocalı köyünde tescilli 400 yıldan büyük olan ceviz ağaçları var. Günümüzde daha bilinçli bir üretim yapılarak Kaman'da yaklaşık 20 bin dönümlük ceviz bahçesi kuruldu. Bu sayı daha da artacaktır."

Sempozyumda konuşan Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Yılmaz, ilçede ceviz yetiştirme faaliyetlerinin geçmişi ve gelişmeleri konusunda bilgi verdi.

Yılmaz, "Tanıtım çalışmalarının iyi yapılması ile Kaman cevizi, tüm ülkece tanıtılmış ve marka haline gelmiştir. Kaman ilçesi cevizle birlikte daha da fazla tanınmıştır. Türkiye'nin ilk ceviz yarışmaları Kaman'da düzenlenmiş ve üretici Kaman cevizini yetiştirmeye teşvik edilmiştir." dedi.

Kaynak: AA