Irak Meclis Başkanı Cuburi Erbil'de

BAĞDAT – Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, Erbil’de Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

IKBY’nin 25 Eylül’de sandık başına giderek bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmesi Erbil ile Bağdat arasında iplerin gerilmesine neden olmuştu. Yaşanan krizin ardından Erbil ve Bağdat yönetimi son olarak 4 madde üzerinde anlaşmaya vardı. Bu gelişmeler ışığında Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi, yaşanan krizi çözmek için Erbil’e ziyaret gerçekleştirdi. Cuburi, IKBY Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Mesud Barzani, dün de Irak Cumhurbaşkanı Yardımcıları İyad Allawi ve Usama Nuceyfi ile bir araya gelmişti. Görüşmede durumun normalleştirilmesi için Irak’ta siyasi partiler arasında diyalog ve müzakerelerin yeniden başlatılması, toplantıların açık gündem esasına göre yapılması, Kuzey Irak üzerindeki cezaların derhal kaldırılması, özel bir mekanizma çerçevesinde görüşmelerin başlatılması konularında anlaşmaya varılmıştı.

IKBY, 25 Eylül’de sandık başına giderek bağımsızlık referandumu gerçekleştirmişti. Bağdat yönetiminin karşı çıktığı referandumda yüzde 90’dan fazla “evet“ oyu çıkmıştı. Iraklı yetkililer referandumun yasa dışı olduğunu savunmuş, yerel yetkililerle herhangi bir müzakerede bulunmayacaklarını açıklamıştı. Irak Parlamentosu, Kuzey Irak’a karşı sert kararlar almıştı.
Kaynak: İHA